Papageno Radio
Intermezzo El nem készült Wagner-opera kéziratára licitálnak New Yorkban

El nem készült Wagner-opera kéziratára licitálnak New Yorkban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Wieland, a kovács című, háromfelvonásosra tervezett mű vázlata a Sotheby’s aukciósház novemberi árverésének katalógusában szerepel.

A keltezés szerint Wagner 1850 márciusában, Párizsban látott hozzá, és október 8-án, Zürichben végzett a Wieland, a kovács – hősopera három felvonásban című kézirat lejegyzésével. A 23 oldal hosszú vázlatot sötétbarna tintával, sűrűn teleírt lapokra jegyezte le a mester, aki szignálta is azt.

Amint a Slipped Disc megjegyzi, a dokumentum több, puszta szinopszisnál. Librettók prózai formában megírt vázait, és párbeszédeket is tartalmaz.

Mint ismert, Wagner A Nibelung gyűrűje tetralógiához is készített ehhez hasonló előtanulmányokat.

A darabot Wagner feltehetően a párizsi operának írta, mert a politikai aktivizmusa miatt eddigre Németországból menekülnie kellett, és Berliozzal, valamint Liszttel is szívesen dolgozott volna tovább a művön, de mindketten elutasították őt.

Liszt és Wagner zenéjének eszmei rokonságára építi koncertjét a Győri Filharmonikus Zenekar

A Wieland így végül nem készült el, számos eleme azonban Wagner későbbi zenedrámáiból ismerős lehet. Úgy tűnik továbbá, hogy Wagner zenével és drámával kapcsolatos forradalmi nézetei kialakulásának is fontos állomása lehetett a Wieland.

Ami azt illeti, a kézírás területén is forradalmi tettet vitt végbe ez időben Wagner, hiszen az akkoriban megszokott gót betűket római írásjelekre cserélte. Mindez alighanem nemzetközi törekvéseire utal.

(Via SlippedDisc)

Promóció

Stream és színház

X
X