Papageno Radio
Intermezzo Fábri Zoltán-kiállítással mutatkozik be Budapest új közösségi tere

Fábri Zoltán-kiállítással mutatkozik be Budapest új közösségi tere

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Fábri Zoltán Kossuth-díjas filmrendező Ez is ember műve című tárlatával nyílt meg november 15-én Budapesten a Tér-Kép Galéria, amely új közösségi térként a kortárs kiállítások mellett közösségi programoknak, tárlatvezetéseknek és beszélgetéseknek ad ezentúl otthont a Krisztinavárosban.

András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, Fábri Zoltán egykori tanítványa a kiállítás megnyitóján elmondta, hogy Az ötödik pecsét, a Körhinta, és az Isten hozta, őrnagy úr! rendezője, élete utolsó évtizedében kezdett el komolyan festeni.

A 14 festményt felvonultató kiállításon a rendezőnek egy tán kevésbé ismert arcát fedezheti fel a közönség, bár Fábri a festészetében is ugyanazokat a gondolatokat közvetíti, mint a filmjeiben. Vásznain keresztül is az emberi kiszolgáltatottság ellen emel szót.

A Fábri erőszakot és háborút megjelenítő műveit lehet látni, de a holokauszt témájú festményeit is bemutatják.

Ti már láttátok a legmodernebb technikával újraalkotott ikonikus filmeket?

Felújítva, újra a mozikba kerül a Hannibál tanár úr és A tanú

A kiállítást megnyitó András Ferenc kiemelte továbbá, hogy pályafutása során Fábri Zoltán 60 színházi díszlettervet készített, 10 színdarabot állított színpadra és 25 játékfilmet rendezett. Kezdetben a klasszikus, majd az élő magyar írók műveit, többek között Örkény István írásait adaptálta a filmvászonra.

Fábri a Körhinta című film cannes-i bemutatója után írta be a nevét a világ filmtörténetébe és ő fedezte fel Törőcsik Mari kétszeres Kossuth-díjas színészt is.

A Tér-Kép Galériában, december 8-ig megtekinthető tárlaton látható alkotásokat Fábri Péter, a művész unokája bocsátotta a szervezők rendelkezésére.

(Via MTI)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X