Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Hazám Díjjal tüntették ki Eötvös Péter zeneszerzőt

Hazám Díjjal tüntették ki Eötvös Péter zeneszerzőt

A XXI. Század Társaságot – a történelmi jelentőségű XX. Század Társaság példáját, értékelveit és hagyományait fölelevenítve – 2001. január 31-én alapította meg 35 tudós és közéleti személyiség. Eltökélt szándéka, hogy független társaságként aktív és innovatív fóruma legyen a gyökeresen új kérdések és kihívások elemző, megoldást ígérő megvitatásának egy igazságosabb társadalom megteremtése elkötelezett híveként. 2018-ban a Társaság által alapított Hazám Díj nyertesei közt Eötvös Péter zeneszerzőnek is gratulálhatunk. 

- hirdetés -

A Társaság úgy véli, hogy megkerülhetetlen újragondolni a szűkebb és tágabb értelemben vett értelmiség szerepét, hivatását, felelősségét a megváltozott világtörténelmi viszonyok között, s egyben a magyar társadalomfejlődés sajátosságait hangsúlyosan figyelembe véve. E szerep és felelősség bonyolultabb, mint az elmúlt századokban volt; lényege azonban vélhetően változatlanul ugyanaz:

a szellemi kezdeményezés, a lehetséges jobbító megoldások felvázolása, az igazságosságra törekvés példamutatása, az egyes ember és az egész társadalom eszméltető mozgósítása.

- hirdetés -

A XXI. Század Társaság mindezek szellemében 2001. október 31-én megalapította József Attila szonettkoszorújának címéről, a Hazámról elnevezett díjat, amit az arra érdemes hét személyiségnek adományoz évente hét tagú kuratóriuma javaslatára, a magyar történelem első köztársasága kikiáltásának napján, november 16-án. A versről elnevezett díj mindazt magába sűríti és remélhetően szétsugározza, amit maga a költemény teljességében jelent.

József Attila 1937-ben, halála évében írta a Hazám című, hét szonettből álló költeményét. Sem József Attila, sem fölbecsülhetetlen értékű életműve, sem a Hazám nem szorul arra, hogy magyarázzuk: miért is közkincs és mérték számunkra – s meggyőződésünk szerint nem csupán Magyarországon, de Európában, sőt, ezen az „Akár egy halom hasított fa, / hever egymáson” világon is.

A Hazám Díj idén 18. alkalommal kerül átadásra. A kitüntetettek között szerepel Eötvös Péter zeneszerző.

Az állandóság univerzuma – Eötvös Péter 75

A díjátadásra november 10-én 13:00-kor kerül sor a Petőfi Irodalmi Múzeumban, ahol köszöntőt mond Baranyi Ferenc és Varga Gyula, közreműkik Galkó Balázs színművész és Balázs János zongoraművész.

További díjazottak: Beer Miklós váci megyés püspök, Dr. Csikai Miklós közgazdász, Gombár Csaba szociológus, Mészáros Márta filmrendező, Ráday Mihály operatőr, rendező, városvédő, Tolnai Ottó költő.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X