Papageno Radio
Intermezzo Balog József zongoraművész veheti át idén a Lajtha-díjat

Balog József zongoraművész veheti át idén a Lajtha-díjat

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Balog József zongoraművész veheti át a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját a magyar kultúra napján Budapesten, a Márványteremben, a Bartók Rádió Lajtha-emlékkoncertjén.

Balog József zongoraművész rendkívül elhivatottan adja elő Lajtha László műveit évek óta, különböző előadótermekben, tavaly pedig a 125. évforduló tiszteletére az összes Lajtha-zongoraművet CD-re játszotta.

Ide kapcsolódik:
„Kötelességem a Lajtha-művek bemutatása és felvétele”

„Aki egy kicsit is ismeri Lajtha műveit, annak nem kell ecsetelnem, hogy ez milyen kitartó, precíz, s főként türelmes munkát, milyen mérhetetlen sok gyakorlást igényel” – emelte ki laudációjában Gyurkó Csilla, Lajtha László hagyatékának gondozója, aki emlékeztetett arra, hogy

Lajtha László nem szerette a sablonos dolgokat, egyéniség volt, s darabjai is ezt tükrözik. Magas színvonalon tudott csak alkotni, fél- és fércmunkat nem adott ki a kezéből. 

Balog József generációjának egyik legtehetségesebb zongoristája, briliáns technikájával és érzékeny, mély zeneiségével kivívta a kritikusok elismerését és a közönség szeretetét. A standard zongorista repertoár mellett szívesen játszik kevésbé ismert remekműveket, kortárs zenét és jazz inspirálta klasszikus zenét, nevéhez fűződik megannyi kortárs zenei mű bemutatása. A művész mintegy ezer koncertet adott szólistaként és kamarazenészként a világ 3 kontinensének több mint 25 országában, játékát eddig 10 CD-felvétel őrzi. Balog József zongoraművészi tevékenysége mellett a világ nagynevű intézményeiben tart mesterkurzusokat. A többszörös nemzetközi díjjal kitüntetett művész 2018-ban Liszt Ferenc-díjban részesült.

A Lajtha László Alapítvány díját minden évben olyan muzsikus, zenetörténész, pedagógus, kiadó kapja, aki sokat tett Lajtha László életművének megismertetéséért. A kitüntetést Gyurkó Csilla Lajtha-örökös adja át Balog Józsefnek.

(Via MTI)

Promóció

X
X