Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Mészáros Márta filmjeit vetítik a New York-i MoMA-ban és a Berlinalén

Mészáros Márta filmjeit vetítik a New York-i MoMA-ban és a Berlinalén

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Két felújított Mészáros Márta-alkotást is bemutatnak a közeljövőben, igen rangos vetítőhelyeken méghozzá. Az Ők ketten című filmet január 7-én este vetítik a New York-i Modern Művészetek Múzeumában, (MoMA) a restaurált filmek fesztiválján; az Örökbefogadás című alkotást pedig február 12-én tűzik műsorra a 69. Berlinale felújított filmklasszikusokat felvonultató szekciójában.

Tizenhatodik alkalommal rendezik meg a napokban a New York-i Modern Művészetek Múzeumában a restaurált filmek fesztiválját. A rangos válogatásba meghívást kapott Mészáros Márta Ők ketten című 1977-es filmje is, amely két igencsak különböző nőalak kapcsolatát és házasságát ábrázolja. Mária egy nagyon szép, harmonikus és határozott nő, akit az akkor már világsztárnak számító Marina Vlady alakított, a másik nagyon szabálytalan, nagyon szenvedélyes nőt, Julit Monori Lili játszotta. A történet szerint Mária, a munkásszállás igazgatónője védelmébe veszi az alkoholista férje elől gyermekével menekülő Julit. Kettejük kapcsolata és házasságuk különösen hat egymásra.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Életműdíjat kapott Mészáros Márta Los Angelesben

A film különlegessége, hogy ez az egyetlen alkotás, amelyben Marina Vlady és férje, Vlagyimir Viszockij egy megkapó csókjelenet erejéig együtt is megjelentek a filmvásznon. De ebben a filmben kezdődött el Mészáros Márta és a nyolcéves Czinkóczi Zsuzsa kapcsolata is. A színész később a Napló-filmekben a rendezőnő ifjúkori énjét alakította.

Februárban, a 69. Berlinale felújított filmklasszikusokat felvonultató szekciójában tűzik műsorra Mészáros Márta Örökbefogadás című alkotását. A filmért Mészáros Márta 1975-ben – első női rendezőként és első magyar résztvevőként – vehette át az Arany Medvét, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját. A finoman árnyalt női portréban Berek Katalin magányos gyári munkásnőt alakít, aki hiába szeretne nős szerelmétől gyereket. Ekkor egy nevelőotthonban élő fiatal lányt vesz maga mellé, és ez a kapcsolat segíti hozzá ahhoz, hogy valóban örökbe fogadjon egy csecsemőt, és a másoktól való függés nélkül rendezze be az életét.

Mindkét film teljes körű, 4K felbontású restaurálása a Filmalap tízéves digitális filmrestaurálási programjának keretében, a Filmarchívum szakmai irányításával készült a Magyar Filmlaborban, az eredeti kameranegatív és az eredeti mágneshangszalag felhasználásával. Az Ők kettent 2017-ben, Kende János operatőr, az Örökbefogadást pedig 2018-ban, Koltai Lajos operatőr közreműködésével újították fel a szakemberek.

A Filmalap restaurálási programjában Mészáros Márta kilenc filmjének restaurálása szerepel.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X