Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Minden, amit a Bauhausról tudni szeretnél, egy helyen

Minden, amit a Bauhausról tudni szeretnél, egy helyen

Mint arról idén számtalan aspektusból hírt adtunk már mi is, száz éve alapította a Bauhaust Walter Gropius. A német kormányzat euró-milliókat költ a centenárium méltó megünneplésére, új tárlatok és új múzeumok nyíltak, terveztek egy azóta világgá indult Bauhaus-utánfutót, Andrea Riegel pedig most online elérhetővé tette szinte az összes Bauhaus-kiadványt – könyveket, folyóiratokat -, és az oktatók jegyzeteiből is szemezget.

- hirdetés -

A Bauhaus Bookshelf tényleg olyan, mint valami elképesztően funkcionális könyvespolc. Szellős, áttekinthető és kevés helyet foglal. Megalkotója, Andrea Riegel az alapító manifesztumtól (ez innen le is tölthető) kezdve egy helyre gyűjtötte a mindössze 14 évig működő, de a huszadik század művészképzését teljes mértékben felforgató Bauhaus összes megjelent könyvét, illetve a Bauhauslerek által szerkesztett, tervezett és kiadott lapokat is.

Betekintést nyerhetünk a weimari korszak műhelyeibe, megismerhetjük a Bauhausban folyt oktatás különlegességeit, sőt leckéket is vehetőnk az egyik leghíresebb tanártól, Paul Klee-től.

- hirdetés -

Megismerhetjük a Gropius-korszak utáni vezetőket, illetve olvashatunk a Bauhausban tanuló nőkről is. A tartalmas és ízléses összefoglaló alighanem az alapítók tetszését is elnyerné.

(Via openculture.com)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.