Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Ma lenne 90 éves Nikolaus Harnoncourt, a historikus előadásmód úttörője

Ma lenne 90 éves Nikolaus Harnoncourt, a historikus előadásmód úttörője

A világhírű karmester és csellista 1929. december 6-án született Berlinben, kiterjedt arisztokrata kapcsolatokkal bíró családban, Johann Nicolaus Graf de la Fontaine et d’Harnoncourt-Unverzagt néven.

- hirdetés -

Grazban nevelkedett, majd a bécsi Zeneakadémián csellótanulmányokat folytatott. 1952-ben szerződött a Bécsi Szimfonikusokhoz, ahol 1969-ig volt csellista. 1953-ban alapította meg világhírű együttesét, a Concentus Musicus Wient, amelyben a gordonka mellett a viola da gamba nevű barokk hangszeren játszott.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
(Kar)Mester(séges) intelligencia, avagy mit kezdjünk egy régizenei karmesterkurzussal?

Karmesteri pályafutását a milánói Scalában kezdte 1970-ben és azóta a világ szinte valamennyi koncerttermében és operaházában vezényelt; többször fellépett Budapesten is. A korabeli hangszerek használata miatt őt tartják az autentikus barokk és a klasszikus előadásmód egyik úttörőjének.

Nem zenei múzeumot építek – nyilatkozta -, egyszerűen csak szolgálom a szerzőket, csupán idegenvezetőül szegődtem hozzájuk.

Halála előtt egy évvel így búcsúzott a színpadtól:

“Testi erőm megparancsolta, hogy lemondjak további terveimről.”

Diszkográfiája páratlanul gazdag, ebben nemcsak Bach- és Mozart-kompozíciók szerepelnek, hanem Bartók, Stravinsky és Gershwin alkotásai is.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.