Papageno Radio
Intermezzo New Yorkban írt történelmet Szepesi Bence, Baráti Kristóf és Polgár Éva triója

New Yorkban írt történelmet Szepesi Bence, Baráti Kristóf és Polgár Éva triója

Benny Goodman, Szigeti József és Petri Endre 1939-es bemutatója után először hallhatta Bartók Béla Kontrasztok című remekművét a közönség magyar trió előadásában a New York-i Carnegie Hallban.

Szepesi Bence (klarinét), Baráti Kristóf (hegedű) és Polgár Éva (zongora) trió hangversenye kirobbanó sikerrel zárult november 24-én a világhírű koncertteremben. A teltházas eseményre a Carnegie Hall Zankel termében került sor, amit kimagasló érdeklődés mellett a New York-i kritika is elismeréssel jegyzett.

A koncert nyitószámaként Hacsaturján triója (g-moll trió klarinétra, hegedűre és zongorára) hangzott el a három magyar művész előadásában, amivel kapcsolatban Rorianne Schrade (a New York Concert Review kritikusa) úgy nyilatkozott, hogy

keresve sem lehetett volna megfelelőbb művészeket találni a mű előadására.

Schumann klarinétra és zongorára írt művének (Drei Fantasiestücke, Op. 73) nagysikerű előadását Brahms A-dúr Intermezzója követte. A New York-i kritika ugyancsak méltatta az eredeti műhöz Szepesi Bence által klarinétra és zongorára készített átiratot és kiemelte annak különösen érzelemdús előadásmódját, hozzátéve hogy a hosszú frázisok és levegővezetések könnyed kivitelezése azok számára sem volt meglepetés, akik a tavalyi debütálásakor is hallhatták a magyar klarinétművészt.

Szepesi Bence (klarinét), Baráti Kristóf (hegedű) és Polgár Éva (zongora) – forrás: AGP Agency

A két duó után történelmet írt a koncertre összeállt trió. Bartók Béla Kontrasztok (BB. 116) című, klarinétra, hegedűre és zongorára komponált műve különösen nagy jelentőséggel bírt, hiszen Bartók Benny Goodman felkérésére komponált műve a Carnegie Hallban került bemutatásra, de most szólalt meg először magyar klarinétművész, illetve magyar trió előadásában. Szepesi Bence méltán lehet büszke az estére, Chicago és Washington után New Yorkban Benny Goodman nyomdokaiba lépett. A Carnegie Hallban tavaly debütált klarinétművész virtuóz és energikus játékát a mostani kritika is éltette, kiemelte a Kossuth-díjas Baráti Kristóf nagyszerű kadenciáját („stellar cadenza”), valamint Polgár Éva érzékeny játékát (“she established a hypnotic tone”) és reméli, hogy nem ez lesz a páratlan összhangban játszó magyar trió utolsó fellépése. A koncertet a New York-i székhelyű AGP Agency művészeti vezetője, György Ádám nyitotta meg.

(Via NYCR)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!