Papageno Radio
Intermezzo Berlinben mutat be új zeneműveket Eötvös Péter alapítványa

Berlinben mutat be új zeneműveket Eötvös Péter alapítványa

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Berlinbe érkezik a világhírű zeneszerző és karmester, Eötvös Péter alapítványának felkérésére írt új zeneműveket bemutató nemzetközi turné, a hangversenyt január 23-án tartják a német főváros magyar kulturális intézetében, a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB).

A Budapest-Berlin-Taiwan Express című koncertsorozaton az UMZE Kamaraegyüttes mutat be alkotásokat két magyar és egy tajvani fiatal zeneszerzőtől. A program különlegessége, hogy a közönség „egyszerre ismerheti meg személyesen az Eötvös Péter által patronált kiemelkedően tehetséges zeneszerzőket és az Eötvös Péter Alapítvány felkérésére készült darabjaikat” – emelte ki közleményében a CHB.

Ide kapcsolódik:
Eötvös Péter: „Olyan korban élünk, hogy csak ámulunk-bámulunk, mi történik körülöttünk”

A programban Futó Balázs Showdown című alkotása, Tornyai Péter New Anamorphoses című műve és a tajvani I-Ily Cheng TRACE című munkája szerepel. A zeneművek az UMZE karmestere, Horváth Balázs bevezető előadása után hangzanak el.

A sorozat első hangversenyét decemberben tartották a Budapest Music Centerben (BMC). Berlin után a tajvani Kaohsiung következik, ahol a nemzeti művészeti és kulturális központban koncerteznek áprilisban.

Eötvös Péter 2004-ben hozta létre alapítványát – hivatalos nevén az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítványt -, amely karmestereknek, zeneszerzőknek, zenetudósoknak, dramaturgoknak tart továbbképző programokat és fiatal művészek promóciójával is foglalkozik. A Kossuth-díjas művész alapítványának honlapján olvasható bemutatkozás szerint a szakmai továbbképzés mellett törekednek a kelet-nyugati kapcsolatok építésére is, és arra, hogy a közönség minél szélesebb rétegeit kapcsolják be a kortárszenei életbe. Mint írták, fontos, hogy a közönség „megismerje a saját korát a zenében”, ugyanúgy, mint az építészetben, a képzőművészetekben vagy a technológiában. „Itt lenne az ideje, hogy a kortárs zene kifejezésből a kortárs szót elhagyjuk, maradjon a zene és a minőség” – vallják.

(Via MTI)

Promóció

X
X