Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Dalok egy virtuális könyvből - Micheller Myrtill a Müpában

Dalok egy virtuális könyvből – Micheller Myrtill a Müpában

A jazzrajongók, s különösen a század első felének amerikai dalirodalma iránt érdeklődők, jól ismerik a Nagy Amerikai Dalos-könyv (Great American Songbook) fogalmát. Közismert, hogy kánonteremtő gyűjteményről van szó, melyben a 20. század első feléből származó legnépszerűbb és legnagyobb hatású jazzsztenderdek és popdalok kaptak helyet.

- hirdetés -

Kevesebben tudják azonban, hogy e könyv valójában nem létezik, nem olvasható vagy böngészhető. Virtuális antológia, melyet szakember és amatőr zenerajongó magának állíthat össze, többek között Broadway-musicalek és zenés darabok betétdalaiból, hollywoodi filmslágerekből és egyéb forrásokból. Ott van e képzeletbeli listán George és Ira Gershwin vagy a Rodgers—Hart páros nem egy népszerű műve.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Úttörő kötet jelent meg magyarul a kortárs amerikai jazz világáról

A magyar jazz (és tágabban: az énekes előadó-művészet) világában alighanem Micheller Myrtill az az énekesnő, aki leginkább ébren tartja e daloskönyv hagyományát. Új vállalkozásában kvartettje élén találjuk, amint a harmincas években kialakult szvingkorszak számára legkedvesebb slágereiből válogat.

Vendégsztárokat is felvonultató január 24-i műsorának sokatmondóan a The Great American Swingbook címet adta. Válogatása sokszínű: a temperamentumos táncmelódiák jól megférnek benne a melankolikusabb hangoltságú szerelmi dalokkal.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.