Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Kurtág Mártára emlékeznek a Budapest Music Centerben

Kurtág Mártára emlékeznek a Budapest Music Centerben

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A tavaly októberben elhunyt zongoraművészre, zenetanárra, Kurtág György zeneszerző feleségére és alkotótársára emlékeznek február 19-én – Kurtág György 94. születésnapján – a Budapest Music Centerben. Az emlékest Mitsuko Uchida kezdeményezésére jött létre.

- hirdetés -

Az emlékest a világhírű zongoraművész, Mitsuko Uchida kezdeményezésére jött létre, akivel a Kurtág házaspár kölcsönösen jó viszonyt ápolt. „Intenzív, rejtélyes, sötét, túlvilági és bensőséges – ezek a kifejezések jutnak eszembe Kurtág György zenéje kapcsán. Ő maga inspiráló és szenvedélyesen őszinte ember, a zenéjén mindazonáltal átsüt a mély szeretet. Ez talán a feleségével, Mártával való rendkívüli kapcsolatának megnyilvánulása. Aki hallotta a Kurtág házaspárt négykezest játszani, tudja, hogy mire gondolok” – mondta Uchida három évvel ezelőtt, amikor az általa alapított Franco Buitoni-életműdíjat átadta nekik.

Ide kapcsolódik:
Kurtág Márta munkásságát méltatja a New York Times

Az esten Mitsuko Uchida Franz Schubert B-dúr szonátáját adja elő, Heinz Holliger svájci oboaművész, karmester és zeneszerzővel közösen pedig Schumann Három románc című művét interpretálják. Heinz Holliger – aki több alkalommal játszott és tartott mesterkurzust Budapesten – tavaly két szólózongoraművet komponált a Kurtág házaspár tiszteletére, a koncerten mind a BMC für Márta und Gyuri címűt, mind pedig a Márta for piano solo művet előadja. Rajtuk kívül Csalog Gábor és Kemenes András zongoraművész lesznek az emlékest szólistái, akik több Kurtág-művet is a közönség elé tárnak.

A szervezők a koncert teljes bevételét Kurtág Márta síremlékének elkészítésére ajánlják fel.

Promóció

Mit keres a fizikus a múzeumban?

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X