Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Nagy Imre újratemetésétől az ózdi Aczél-művek bezárásáig – A rendszerváltás képekben

Nagy Imre újratemetésétől az ózdi Aczél-művek bezárásáig – A rendszerváltás képekben

Egyedülálló, átfogó és egyben hiánypótló kiállítást rendezett a Capa Központ a rendszerváltás 30. évfordulójából. Az Eufória? – Rendszerváltás-történetek Magyarországról című tárlat emblematikus képeken, fotósorozatokon és egyéb munkákon keresztül mutatja be a mozgalmas időszakot.

- hirdetés -

A kiállítás koncepciójának erőssége, hogy különböző szemszögből készült alkotásokkal, párhuzamos történetek felvonultatásával ad átfogó képet az 1989-es év eseményeiről. Megmutatja, hogy a kiállító művészek mit tartottak fontosnak, megörökítésre méltónak a rendszerváltás időszakából, és hogyan viszonyultak az akkori történésekhez.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
A rendszerváltás történetét tárja elénk a Capa Központ kiállítása

A tárlat kurátora, Mucsi Emese olyan fotókat, fotósorozatokat kért a művészektől, melyek önmagukban illusztrálják az eseményeket. A kiválasztásban esztéták, írók, művészetszociológusok és képszerkesztők is részt vettek, akik már a rendszerváltás idején aktívak voltak. A munkák mellé rövid leírásokat helyeztek el, melyek vagy magától a művésztől, vagy az említett szakemberektől – például Esterházy Pétertől, Bereményi Gézától, Földényi F. Lászlótól, Wessely Annától – származnak, és egy-egy személyes élményt mesélnek el.

Ide kapcsolódik:
Bereményi Géza kapta idén a Kölcsey-emlékplakettet

A kiállítás első szekciójában szimbolikus eseményeket, látványos köztéri beavatkozásokat dokumentáló munkák kaptak helyet. Láthatjuk itt Nagy Imre és mártírtársainak újratemetését (Bachman Gábor – Rajk László), tüntetést a középen lyukas magyar zászlóval (Korniss Péter: 1956–1989) vagy Göncz Árpádot, amint mindkét kezével győzelmi jelet formál meg (Szigeti Tamás: Dupla V). De kevésbé közismert történések is megjelennek, többek közt Münnich Ferenc szobrának ledöntése, melyet Kapitány Éva örökített meg egy fotósorozattal.

Szigeti Tamás: Dupla V, 1990 – forrás: Capa Központ

Külön teremben tekinthető meg Hámos Gusztáv 1989 – A híradó hatalma című dokumentumvideója, amely úgy foglalja össze a rendszerváltás eseményeit, hogy külföldi országok híradóiból is válogat.

A második szekció szubjektív dokumentarista nézőpontú fotókat vonultat fel, melyekben az euforikus jelleg megkérdőjelezve vagy teljesen más színben tűnik fel. Benkő Imre az ózdi gyártelepek munkásairól készített fotóriportot – 30 éven át dolgozott rajta! –, akik a rendszerváltás után elvesztették munkájukat.

Benkő Imre: Aczél-művek – forrás: Capa Központ

„A gyáron belül ez egy nagyon érdekes, kicsit csendes átmenet volt. Úgy tűnt, hogy ezek az emberek, akik reménykedtek, inkább a munkásgyűléseken lehetett hallani, hogy megfogalmazták a véleményüket. Szerettek volna még itt tovább dolgozni” – emlékezett vissza Benkő.

Ide kapcsolódik:
25 millióért kelt el Robert Capa leghíresebb fotójának egy nagyítása Párizsban

Kodolányi Sebestyén a kisképzőbe járó saját baráti társaságát örökítette meg. A fiatal művészek a mámor megtapasztalásának más formáit választva, egy lakásba bezárkózva élték életüket, és teljesen távol maradtak az akkori eseményektől.

A harmadik szekcióban fotók és videók nem hivatalos felhasználásán keresztül rajzolódnak ki történetek, illetve betekintést nyerhetünk a budapesti underground-kultúra életébe is. Olyan munkák kaptak itt helyet, mint Rodolf Hervé videómontázsa a fővárosi éjszakai életről, Eperjesi Ágnes trafikképekből készített installációja vagy Almási J. Csaba a parlamenti sétát dokumentáló fotói.

A kiállítás február 23-ig tekinthető meg a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.