Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo 115 éve született Rejtő Jenő

115 éve született Rejtő Jenő

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

1905. március 29-én született Budapesten és 1943 januárjában hunyt el Jevdakovóban Rejtő Jenő, akinek regényei, kabaréjelenetei a 20. századi magyar irodalom legszórakoztatóbb művei közé tartoznak. Íme tucatnyi tény az életéről!

- hirdetés -

1. Születési neve Reich Jenő, ezt hivatalosan sosem magyarosította, ellentétben testvéreivel, Egri Lajossal és Révai Gyulával. A P. Howard mellett Gibson Lavery álnéven is írt.

2. A kereskedelmi iskolában az egyik tanára antiszemita megjegyzéseket tett rá. Rejtő a tanárt megverte, őt pedig kicsapták az iskolából.

3. Próbálkozott boksszal és színészmesterséggel is, ezekben nem volt elég tehetséges. Szeretett volna rendező és/vagy színházigazgató lenni, de nem volt kitartása, hogy végigjárja a szamárlétrát. Próbálkozott lapkiadással, a Nagykörút egyetlen számot élt meg.

4. 23 éves korában jelent meg nyomtatásban a Fizetni! című novellája. Ez volt az első mű, amit közöltek tőle. Korábban, kamaszként próbálkozott versekkel, jórészt Ady modorában, de azok nem láttak napvilágot.

Ide kapcsolódik:
Botlatókövet kapott Rejtő Jenő Budapesten

5. Csavargott Nyugat-Európában, de az idegenlégióba nem állt be. 1931-ben halálhírét keltették, amiről azonban többen úgy gondolják, médiahack volt, amit Karinthy Frigyessel terveltek ki, és egyszerűen csak jelentős bulvárfigyelmet akartak a pályakezdő fiatalembernek.

6. Az ismertséget kabaréjelenetek, bohózatok és operettlibrettók hozták meg Rejtő számára. Legsikeresebb darabjának zenéjét bizonyos dr. Sándor Jenő írta, aki belügyminisztériumi osztálytanácsos, idegenrendészeti vezető, majd budapesti rendőrkapitányként a deportálásokért is felelt. Az Úirlány szobát keres című operettből film is készült.

7. Fordításai jelentős inspirációt jelentettek ponyvaregényeihez. Első ilyen története a Nyíl regényújságban jelentek meg. Az álnévhez kiadója ragaszkodott. Könyveinek borítóját Vogel Eric rajzolta.

Ide kapcsolódik:
Miniszobrot kapott Budapesten Rejtő Jenő regényének legendás 14 karátos autója

8. Mindkét felesége korábbi gépírónője volt.

9. Gyorsan írt, jól keresett, de a pénzzel rosszul bánt, mert szerencsejáték-függő volt.

10. Kávézott, dohányzott, legálisan, patikában kapható amfetaminszármazékkal pörgette magát. A fiatalkori, veszélyektól sem mentes nyugat-európai kalandok nyomot hagytak idegrendszerén, többször vonult be a Siesta szanatóriumba.

Ide kapcsolódik:
Nemzedékeken átívelő Rejtő-röhögés - Meghallgattuk a Hungaroton legújabb hangoskönyv-sorozatát

11. Egy szélsőjobboldali lap provokatív és dehonesztáló cikket jelentetett meg 1942-ben, amelyben számonkérte, Rejtő miért írhat még mindig szabadon. Rejtő beperelte a lapot, ezt követően kapott munkaszolgálatos behívót.

12. A 2. magyar hadsereggel a Don-kanyarhoz vezényelték Rejtő munkaszázadát is. Halálának pontos ideje nem ismert.

Ha Rejtő-regényeket szeretne olvasni ingyen, a Magyar Elektronikus Könyvtárban, ide kattintva megteheti!

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X