Papageno Radio
Intermezzo Elkészült a napköszöntő madárdalok első világtérképe

Elkészült a napköszöntő madárdalok első világtérképe

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A világjárvány idején az alacsonyabb zajszennyezést kihasználva egy globális projekt keretében elkészítették a napköszöntő madárdalok első világtérképét – olvasható a jó hír az Index.hu-n. Ti is észrevettétek, hogy a századunkban „normálisnak” számítónál most jóval kisebb a civilizációs zaj?

A hajnali, kora reggeli órákban hallható legintenzívebben a madarak dala, ahogy ezt a korán ébredők tapasztalhatják is. Ennek oka a madaraknál a területvédelem vagy a párkeresés is lehet.

Ide kapcsolódik:
Hallotta már 56 különböző kismadár előadásában Papageno és Papagena duettjét?

A Dawn Chorus (hajnali kórus) névre keresztelt projektben hat kontinensen 3000 kora reggeli, napindító madárfüttyét vették fel és tették egy hangtérképre. Az ötletgazda a bioakusztika amerikai úttörőjétől, Bernie Krause, a madárdalok összegyűjtését és a digitális megosztást pedig a müncheni Biotopia múzeum fette vállára.

A projekt oldalán térképre helyezve lehet látni, hogy hol vették fel a madárdalokat, melyek közt magyarországi még nincs, viszont bárki küldhet madárdalt, ami megfelelő hangfelvevővel készül. Hogy mivel érdemes, arról is lehet tájékozódni a projekt oldalán.

(Via index.hu)

Promóció

X
X