Papageno Radio
Intermezzo Ezek a múzeumok már várják a látogatókat

Ezek a múzeumok már várják a látogatókat

Egy rövidebb, Tatabánya-Vértesszőlős kirándulás, vagy egy hosszabb, Balassagyarmatot és Miskolcot is érintő út? A szabadtéri múzeumok már részlegesen kinyitottak, mutatjuk, országszerte hova érdemes kirándulni! Fontos, hogy mindenképpen tájékozódjanak előzetesen, mert több kiállítóhely létszámkorlátot vezetett be, csak regisztrációval látogatható, illetve kötelezővé tette a maszkviselést.

Budapesten részlegesen ismét látogatható az Aquincumi Múzeum Régészeti Parkja, a Fürdőmúzeum és a Hercules Villa.

A tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen ipartörténeti tárgyak mellett kortárs művészeti alkotásokat is bemutat. A kasházba és a főépületbe korlátozottan és csak maszkban lehet belépni, a többi épület egyelőre zárva tart.

Massa Múzeum – forrás: hotelpalota.com

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum vidéki kiállítóhelyei közül nyitva van a Miskolc melletti Massa Múzeum szabadtéri kiállítótere, ahol megtekinthető a faszéntüzelésű nagyolvasztó, az ún. „Fazola-kohó” mellett jó néhány a vaskohászatban és a bányászatban használt gép. Ez a két rész korlátozás nélkül látogatható, a vasverő (hámor) a hatalmas farkaskalapáccsal csak a rácson keresztül tekinthető meg, a múzeumépület pedig továbbra is zárva tart.

Mi is hírt adtunk már arról, hogy megnyitotta kapuit a Magyar Nemzeti Múzeum Vértesszőlősi Kiállítóhelye, a nemesvámosi Villa Romana Baláca Kiállítóhely, valamint Balassagyarmaton a Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeumának szabadtéri gyűjteménye, a Palóc Ház.

Vértesszőlősön tárták fel Magyarország legidősebb, mintegy 400 ezer éves régészeti lelőhelyét, ennek megfelleően különleges régészeti, embertani és őslénytani maradványokat láthatnak az érdeklődők. A milliónyi kőeszköz, a zsíros csontokkal táplált tűzhelyek, a vadászott állatok csontjai, az emberi fogak és csontok egyedülálló képet nyújtanak a korai, úgynevezett heidelbergi típusú ember életéről.

Villa Romana Baláca – forrás: facebook.com/balaca

Veszprém és Balatonfüred közelében, Nemesvámoson található Villa Romana Baláca parkja, romkertje, kőtára és fogadóépülete látogatható, ahol a legnagyobb ismert pannoniai villagazdaság működését ismerhetjük meg.

A balassagyarmati Palóc Múzeum mellett áll Magyarország első áttelepített épületekből álló szabadtéri múzeuma. A fából készült lakóházat, istállót, pajtát Karancskesziből és Bocsárlapujtőről szállították ide, a kápolna a Szanda községbeli épület másolata, a fakereszt pedig a Karancs vidékén található útmenti faragott feszületek egyikét mintázza.

A Nyíregyháza melletti Sóstói Múzeumfalu épületeiben, a lakóházakban, a jármi kisnemesi kúria és a látogatófogadó épületek kiállítótermeiben, illetve az egyéb zárt terekben kötelező maszkot viselni, a nyitott színben és az anarcsi porta udvarán azonban a hátizsákban levő elemózsia elfogyasztható.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban is lehet sétálni a skanzenben, a nomád parkban, a szeri gyógynövénykertben, be lehet térni a szatócsboltba, a gyógynövényboltba, a büfébe és a kávézóba. A zárt térben található kiállítások, köztük a Feszty-körkép, továbbra sem látogatható.

Nyitva van a táci Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri Kiállítóhely, valamint az Őrségi Szalafő-Pityerszer skanzen, a gyulai vár udvara. A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a házak, épületek még többnyire zárva tartanak, és előreláthatólag augusztus 15-ig rendezvényekre sem kerül sor. Aki ide látogat, megtekinthet egyes épületbelsőket és bizonyos üvegfallal ellátott kiállításokat. Lehet enni, inni, a szatócsboltban vásárolni, és bejárható a mintegy 60 hektáros skanzen összes utcája, udvara és portája.

Mátyás Király Múzeum (Visegrád) – forrás: facebook.com/visegradmuzeum

Visegrádon a Mátyás Király Múzeum megnyitotta a királyi palota kertjét és udvarait, valamint a Mátyás Király Játszóparkot. Látogatható a palota fogadóudvara és kápolnaterasza, ahol egykor Mátyás király fogadta a külföldi követeket. Megnyílt a királyi lakosztály reneszánsz díszudvara és a királyné narancskertje, a virágoskert és a Nagy Lajos király gyümölcsöse. Újra látható a rekonstruált 15. századi Herkules-kút és Oroszlános falikút, valamint a palotakert Anjou-kori díszkútja is.

(Magyar Múzeumok)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!