Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Állami alapot létesítenek Lengyelországban a kulturális intézmények támogatására

Állami alapot létesítenek Lengyelországban a kulturális intézmények támogatására

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Mintegy 31,5 milliárd forintnak megfelelő értékű állami alapot létesítenek Lengyelországban a koronavírus-járvány miatt gazdasági nehézségekkel küszködő kulturális intézmények támogatására – közölte Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter.

A 400 millió zlotys (31,5 milliárd forintos) alapból az önkormányzati fenntartású kulturális intézmények veszteségeinek akár 40 százalékát fedezhetik majd. A magáncégek és a civilszervezetek által működtetett intézmények esetében a támogatás a veszteség 50 százalékáig igényelhető.

A segítséget elsősorban a zene és a színház területén tevékenykedő szervezeteknek szánják.

Az alap létrehozását a járvány idején elfogadott gazdaságvédelmi törvények módosítása teszi majd lehetővé. Glinski szerint a törvényhozói folyamat várhatóan szeptemberig tart.
A kormányfőhelyettes azon reményének adott hangot, hogy az alap létrehozása elősegíti a járványhelyzet miatt nehéz helyzetbe került kulturális intézmények fennmaradását.

Ide kapcsolódik:
Havi ezer euró támogatást kaphatnak a szabadúszó művészek Ausztriában

Az alap nem a kulturális minisztérium által felügyelt intézményeknek szól, azokat ugyanis a tárca költségvetéséből folyamatosan jelentős támogatásban részesítik. Példaként Glinski a nemzeti színházként, nemzeti operaként és nemzeti balettként is működő varsói Nagyszínházat említette, amely már 3,5 millió zloty (275 millió forint) támogatásban részesült. Különféle támogatási formákban – beleértve a tb-járulékok és az adók befizetése alóli átmeneti mentességet – a lengyel kormány a kultúra, a művészek támogatására a járvány alatt már legalább 4 milliárd zlotyt (315 milliárd forintot) szánt – hangoztatta Glinski.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X