Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Lengyelországban kémkedett a 60-as években a „valódi” James Bond

Lengyelországban kémkedett a 60-as években a „valódi” James Bond

1964. február 18-án érkezett a kommunista Lengyelországba egy James Albert Bond nevű brit kém. „Tudjuk, hogy 1964-ben és 1965-ben Lengyelországban volt. Utazgatott egy kicsit az országban, szerette a nőket, akárcsak irodalmi névrokona” – írta a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete, olvasható a 444.hu-n.

- hirdetés -

James Albert Bondot a lengyel hatóságok szigorú megfigyelés alatt tartották. Járt Bialystok és Olsztyn környékén is, és katonai létesítményekbe próbált bejutni. Minden bizonnyal tisztában volt vele, hogy szoros megfigyelés alatt áll, és nem tud fontos információkat gyűjteni, valószínűleg ezért hagyta el az országot 1965 januárjában.

- hirdetés -

James Albert Bond dossziéja a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézet (IPN) gyűjteményében – forrás: Múlt-kor

A róla szóló dokumentumokban egy szó sem esik Martiniről, de Bond a lengyel sört állítólag kedvelte. Annak sem volt nyoma, hogy kapcsolatba lépett volna lengyel állampolgárokkal. A lengyel archívum szerint a hatvanas években a vasfüggöny mögötti országba érkező brit ügynök valószínűleg tréfát akart űzni a lengyel kémelhárítással, ezért választotta ezt az álnevet. „Jó humorérzéke lehetett” – vélekedett az archívum igazgatója.

A 007-es brit titkos ügynököt Ian Fleming teremtette kémregényei főhőseként. Az irodalmi figura 1962-ben jelent meg először a filmvásznon a Dr. No című filmben Sean Connery alakításában.

Ide kapcsolódik:
Vonósnégyestől hallotta már az ikonikus James Bond-dallamot? - Videó

(Via 444.hu, Múlt-kor)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.