Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Népszavazással dönthetik el, hogyan újítsák fel a frankfurti Schauspielhaust

Népszavazással dönthetik el, hogyan újítsák fel a frankfurti Schauspielhaust

A frankfurtiak hamarosan nagy eséllyel szavazással fognak arról dönteni, hogy színházukat az 1902-es formájában rekonstruálják-e vagy új épületeket állítsanak-e a helyére. A döntés népszavazás formájában azért lehetséges, mert ahhot egy civil kezdeményezés által elegendő aláírás gyűlt össze.

- hirdetés -

1782-ben emelkedett fel a függöny először az első, funkcionálisan megépített frankfurti színházépületben a mai Rathenauplatzon, melyet onnantól kezdve az opera és a dráma állandó helyszíneként használtak. A Comoedienhaus hamarosan kicsi lett a 19. században nagyvárossá fejlődő Frankfurt számára, ezért az operajátszás 1880-ban átköltözött a mai Alte Operbe. A színház 1902-ben is helyet változtatott: november 1-jén felavatták az Új Schauspielhaust. A monumentális szecessziós épület a Willy-Brandt-Platzon (akkor Theaterplatz) lelt otthonra.

- hirdetés -

1945-ben minden színházépület romokban állt Frankfurtban. Röviddel a háború befejezése után a város néhány épen maradt termében kezdtek operákat és drámákat játszani. Végül 1963-ban avatták fel a ma is létező színházi komplexumot, amelyet most a város vezetői lebontanának, és új épületekkel pótolnák azt. Ez ellen tiltakoznak körülbelül huszonháromezren, akik azt szeretnék elérni, hogy a modernista épületet az 1902-es kialakításának megfelelően renoválják inkább. A szavazást a helyi választások napján, 2021. március 14-én szeretnék megszervezni.

Ide kapcsolódik:
A Frankfurti és a Genfi Opera osztozik idén Az év operaháza címen

(Via faz.net)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.