Papageno Radio
Színház Segítséget követelő kulturális dolgozók foglalták el a párizsi Odeon Színházat

Segítséget követelő kulturális dolgozók foglalták el a párizsi Odeon Színházat

Munka nélkül maradt, a kultúra vagy a turizmus területén dolgozó munkások vették be magukat Párizs egyik ikonikus színházába. Akciójukkal a kormány támogatását követelik, mivel az egy éve tartó koronavírus-járvány elvette bevételeiket és bizonytalanná tette a megélhetésüket. 

A tiltakozók hálózsákokkal és élelemmel felszerelkezve vették be magukat az 1782-ben megnyitott színház díszes termeibe és bársonnyal borított páholyaiba. A tervek szerint addig maradnak ott, amíg sikerül felhívniuk a figyelmet a követeléseikre – számolt be az AP.

A közel 50 ember csütörtökön foglalta el az épületet. Szakszervezeti transzparenseket lógattak le az oszlopokról: „Feláldozták a kultúrát” vagy „Tíz állástalan munkásból hat nem kapott kompenzációt – Botrány!”

A követeléseik között szerepel, hogy még egy évig jutassanak különleges kormányzati segélyt a szezonális színházi dolgozóknak,

akik gyakran nehezen jönnek ki a fizetésükből, és a vírushelyzet őket különösen súlyosan érintette.

Az Odéon Színházba szombaton ellátogatott Roselyne Bachelot kulturális miniszter és megígérte, hogy folytatja az egyeztetéseket az újranyitás feltételeiről. Ennek ellenére a legnagyobb szakszervezet, a CGT jelezte, hogy folytatják a tiltakozási megmozdulást.

Kedden az akcióhoz a színművészeti egyetemek hallgatói és a szabadúszó művészek is csatlakoztak:

ők a kiemelt állami támogatású Colline színházat (Théatre national de la Colline) foglalták el, hogy követeljék a kulturális intézmények újranyitását. A Colline-ban a legnagyobb presztízsű színművészeti egyetemek, a konzervatórium (Conservatoire national Supérieur d’Art Dramatique) és a főiskola (Ecole supérieure d’art dramatique) hallgatói tüntetnek.

„Több tucat színművészetis tüntet az épület előtt, harminc diáknak pedig engedélyeztük, hogy bejöjjenek a színházba”, ahol jelenleg próbák folynak – mondta el az AFP francia hírügynökségnek Wajdi Mouawad rendező, a Párizs keleti részén található Colline színház igazgatója.

A Franciaországban közel 250 ezer alkalmilag foglalkoztatott művészeti dolgozónak és kisegítő személyzetnek

az év tíz hónapjában legalább 507 munkaórát, nagyjából három hónapot kell dolgozniuk ahhoz, hogy jogosultak legyenek állami munkanélküli támogatásra.

Harminc szabadúszó művészeti dolgozó keddre virradóra a délnyugati Pau városának színházát foglalták el hasonló követeléseket megfogalmazva, mint az Odéonban tiltakozók.

A francia színházak, mozik, múzeumok és turistalátványosságok a tavalyi évben jórészt zárva tartottak a kormány víruskezelési intézkedéseinek következtében, és egyelőre az újranyitásról sincsenek információk.

(Via AP, Index)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!