Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Opera a Kőfejtőben – júliusban mutatják be a Turandotot

Opera a Kőfejtőben – júliusban mutatják be a Turandotot

A koronavírus megfékezésére irányuló intézkedéseket és rendelkezéseket követve az Arenaria Kft. ügyvezetése a tavalyi évben úgy döntött, hogy 2021-re elhalasztják Puccini Turandot című operájának 2020 nyarára tervezett premierjét. A premiert július 14-re hirdették meg. Puccini Turandot című operáját az olasz operák egyik nagy klasszikusaként tartják számon, a Nessun dorma – Senki nem alszik kezdetű áriája bevonult az operairodalom legnépszerűbb áriái közé.

A rendezői és produkciós csapat összetétele változatlan

- hirdetés -

Szerencsére sikerült egyeztetni a komplett rendezői és produkciós gárdával, így az amerikai Thaddeus Strassberger rendezővel, a szintén amerika származású Paul Tate dePoo díszlettervezővel, valamint az opulens jelmezeket megálmodó olasz jelmeztervezővel, Giuseppe Palellával, akik mindannyian vállalták az elhalasztott előadás megvalósítását.

- hirdetés -

A rendezői gárda mellett a nemzetközi sztárművészeket is sikerült a 2021-es szezonra leszerződtetni. Giuseppe Finzi, Puccini repertoárjának nagy specialistája először vezényel a szentmargitbányai dirigenspult mögött.

„Az egész stáb izgatottan várja a biztonságos körülmények között megvalósuló fulmináns előadásokat. Már tavaly októberben megkezdték az előkészítő munkálatokat, folyamatos videokonferenciákon egyeztettek az elmúlt egy évben. A helyszíni egészségügyi és biztonsági intézkedéseink teljesen összhangban állnak a kormányzat jelenleg érvényes előírásaival és beépítettük a 2020-as évben levont tanulságokat is” – nyilatkozta Daniel Serafin, az Opera a Kőfejtőben művészeti igazgatója.

A 2005-ös, nagy sikerű Tosca alakítása után Turandot szerepében lép újra a szentmargitbányai közönség előtt nyáron színpadra az osztrák szoprán, Martina Serafin. A második szereposztásban ketten öltik magukra a titokzatos hercegkisasszony szerepét: a választott hazájában ismert, feltörekvő fiatal lengyel-amerikai szoprán, Ewa Płonka mellett Courtney Mills. Az összesen 16 nyári előadás alatt Kalaf szerepén két nemzetközileg már elismert tenor, a dél-koreai Andrea Shin, az olasz Leonardo Caimi.

Az önmagát feláldozó rabszolgalány, Liù szerepén osztozó két szereplő, az olasz Donata d’Annunzio Lombardi valamint az ír Celine Byrne is otthon van Puccini zenevilágában, mindketten több operájában alakítottak már szerepeket.

A trónvesztett király, Timur szerepében két basszus, az olasz Alessandro Guerzoni és a bolgár származású Sorin Coliban – akit a kőfejtő közönsége 2017-ben Rigoletto Sparafucile szerepében láthatott – lesznek hallhatók. A Miniszter-hármas bariton szerepeiben fiatal koruk ellenére már nagy sikereket maguk mögött tudó énekesek, a dél-koreai Leo An, az olasz Vincenzo Taormina, míg a tenor szerepekben az amerikai Jonathan Winell, a feltörekvő osztrák tehetség Angelo Pollak, a kínai Jinxu Xiaho és a dél-koreai Jun Hou You lépnek színpadra.

Altoum császár szerepébe a Bécsi Operaház társulatához tartozó Benedikt Kobel, míg a Mandarin szerepébe az olasz Raffaele Raffio bújik. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a Walter Zeh karvezető irányítása alatt álló Philharmonia Chor Wien énekesei valamint a Marczibányi téri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola gyermekkara éneklik a kórusrészleteket. Az előadásban a fesztivál részére külön összeválogatott magyar zenészekből álló Piedra Festivalorchester játszik Giuseppe Finzi vezényletével.

A mindenkori aktuális információk az Oper im Steinbruch honlapján elérhetők.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.