Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Átadták a Gobbi Hilda-életműdíjat és a Soós Imre pályakezdő díjakat

Átadták a Gobbi Hilda-életműdíjat és a Soós Imre pályakezdő díjakat

Blasek Gyöngyi bábszínész, a Budapest Bábszínház tagja kapta a Gobbi Hilda-életműdíjat. Illés Alexa, a Pécsi Nemzeti Színház művésze és Bodoky Márk, a Miskolci Nemzeti Színház tagja a Soós Imre pályakezdő díjat vehette át pénteken a Játékszín Bock Színpadán rendezett ünnepségen.

- hirdetés -

A díjak kuratóriuma egyhangúlag döntött az elismerésekről, amelyekre a színházak terjeszthetik fel társulatuk tagjait emelte ki Hegedűs D. Géza színművész, a MASZK Országos Színészegyesület elnöke.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Életműdíjat kapott Blasek Gyöngyi bábszínész

A MASZK Országos Színészegyesület és a kulturális tárca által alapított Gobbi Hilda-életműdíjat az idén elnyerő Blasek Gyöngyi 1966-ban, az Állami Bábszínházban kezdte pályáját, 1992-től jogutódjának, a Budapest Bábszínháznak a művésze. Fantasztikus életmű áll mögötte, sokféle karakter, hang, képesség fűződik Blasek Gyöngyi nevéhez. „Sokszínű drámai anyagon keresztül ajándékozta egész életét a közönségnek” – tette hozzá.

A Soós Imre „pályakezdő” díjat Illés Alexának, a Pécsi Nemzeti Színház művészének és Bodoky Márknak, a Miskolci Nemzeti Színház művészének ítélte a MASZK.

Illés Alexa 1990-ben született Kecskeméten. A helyi Kodály Zoltán Gimnáziumban érettségizett 2009-ben, majd a Pesti Magyar Színiakadémia tanulója lett (2009-2012). 2017-ben diplomázott a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színművész szakán. 2017-2018 között a kecskeméti Katona József Színház tagja volt. 2018-tól a Pécsi Nemzeti Színház színésznője.

Bodoky Márk 1992-ben született. A középiskola után előbb az ELTE magyar szakán tanult, majd 2012-2017 között a Színház- és Filmművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait. Diplomázása óta a Miskolci Nemzeti Színház tagja. 2016-tól játszik a Miskolci Nemzeti Színházban, azóta a közönség olyan emlékezetes előadásokban láthatta, mint a Bakkhánsnők, az Édes Anna, a Kivilágos kivirradtig vagy legutóbb a Feketeszárú cseresznye, és az Ördögök. A színpadi szerepek mellett filmekben is láthatta a közönség. Szerepelt az Aurora Borealis: Északi fény (2017), az Ízig-vérig (2019) és a Bátrak földje (2020) című mozikban.

Ide kapcsolódik:
Bodoky Márk és Illés Alexa kapta az idei Soós Imre „Pályakezdő” díjat

A Soós Imre „Pályakezdő” díj annak a fiatal színművésznek adható, aki legfeljebb 5 éve kapott diplomát, illetve Színész I. minősítést, kiemelkedő művészi tevékenységet végez és még nem kapott állami művészeti díjat. A díjakat a beérkező javaslatokból a MASZK vezetősége, mint kuratórium ítéli oda.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!