Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Három díjat nyert Isztambulban a Magyar Golgota című tévéfilm

Három díjat nyert Isztambulban a Magyar Golgota című tévéfilm

A legjobb egész estés film, a legjobb produkció és a legjobb operatőr kategóriában is a nyertesek közé került a Golden Wheat Awards isztambuli nemzetközi filmfesztiválon Pozsgai Zsolt Magyar Golgota című filmje, amely Török Ignác aradi vértanúnak állít emléket.

- hirdetés -

Az alkotók hétfői közleményükben felidézték, hogy a Magyar Golgota (angol címe: Darking Way) a Mythberg Films gyártásában, az Aradi Kamaraszínház együttműködésével és a Magyar Nemzeti Filmintézet támogatásával készült.

- hirdetés -

Pozsgai Zsolt Balázs Béla-díjas rendező alkotása Török Ignác aradi vértanú sorsán keresztül mutatja be az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc véres megtorlását, a 13 honvédtábornok kivégzésének hajnalát. A film végigköveti Török Ignác fordulatokkal és izgalmakkal teli utolsó éjszakáját, amely elvezetett ahhoz, hogy a Haynau által halálra ítélt honvédtábornokot közvetlenül az akasztás előtt érje el a végzet.

Ide kapcsolódik:
Kanadában nyert rangos díjat a Magyar Golgota című tévéfilm

A film forgatása idén februárban zajlott, a koronavírus-járvány miatt nem az eredeti aradi helyszínen, hanem a Dunántúl egyik most felújított kastélyában és környékén, Nádasdladányban.

Török Ignác (Gödöllő, 1795. jún. 23. – Arad, 1849. okt. 6.): honvéd tábornok, az aradi tizenhárom vértanú egyike. Katonai tanulmányait Bécsben a hadmérnöki ak.-n végezte. Rövid ideig a m. kir. testőrségben szolgált. A szabadságharc kitörése idején őrnagy, károlyvárosi erődítési ig. Hamarosan alezredessé léptették elő és a komáromi erődítési munkák irányítója lett. 1849. jan. 29-től tábornok, márc. 10-ig Komárom várának parancsnoka. Jún.-ban a Hentzi által épített budai erődítések lerombolását vezette, majd júl -ban Szeged erődítési munkáit végezte. Az utolsó napokat Aradon és Görgey táborában töltötte.

(forrás: Arcanum: Magyar életrajzi lexikon)

A Magyar Golgota a Canadian Cinematography Awards havonta rendezett nemzetközi filmes megmérettetésén áprilisban a legjobb egész estés film lett, de több más elismerésben is részesült egyebek mellett Japánban, az Egyesült Államokban, Franciaországban és Horvátországban. A film meghívást kapott több őszre tervezett nemzetközi fesztiválra is.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!