Papageno Radio
- hirdetés -
Papagenda Programajánló - 2018. február 19-25.

Programajánló – 2018. február 19-25.

Egymásnak adják a kilincset a világsztárok Budapesten, hiszen indul a Cziffra Fesztivál és a Budapest Táncfesztivál. De különlegességekben sem lesz hiány a Budapesti Fesztiválzenekar művészeinek kamarazenei koncertjein vagy a fiatal zeneszerzők szerzői estjén.

február 19.

Indul a III. Cziffra Fesztivál

Érdekességek, interjúk, kulisszatitkok: Cziffra-blog a Papagenón!

- hirdetés -

Balázs János Liszt-díjas zongoraművész 2016 februárjában hívta életre a Cziffra György Fesztivált a Nemzeti Kulturális Alap és a MOM Kulturális Központ támogatásával, amely 2018-ban harmadik alkalommal várja a közönséget. Idén a MOM Kulturális Központ, a fesztivál anyaintézménye mellett a Zeneakadémia és új helyszínként a Müpa ad otthont a programoknak, amelyeken olyan fellépőkkel találkozhatunk, mint Miklósa Erika operaénekes, a Grammy-díjas Arkagyij Volodosz, valamit Darko Brlek klarinét- és Masin Gwendolyn hegedűművészek. Vendége lesz a fesztiválnak Presser Gábor és Szakcsi Lakatos Béla is, a már hagyományos báresten pedig a műfaj legnagyobbjai szórakoztatnak a Hot Jazz Band és Sárközi Lajos prímás közreműködésével.

- hirdetés -

Az idei programsorozat legjobban várt eseményén a francia zongoraiskola nagyágyúja, Siemens zenei díjas zongoraművész, Pierre-Laurent Aimard ad koncertet. A Grammy-díjas művész nemcsak billentéséről, de szokatlan műsorválasztásairól is ismert. Ezúttal sem tett kivételt, a Cziffra Fesztiválon Beethoven monumentális Hammerklavier szonátája mellé három orosz szerzőtől – Profokjevtől, Obuhovtól és Szkrjabintól – választott olyan műveket, amelyek koncertteremben igazi ritkaságnak számítanak.

mikor: február 19-27., hol: Momkult, Müpa, Zeneakadémia; mennyi: 4000–12000 Ft;  további információ

február 20.

Kezdődik a Budapest Táncfesztivál

Lajtha László előtt tiszteleg a Budapesti Táncfesztivál

Válogatott hazai és külföldi fellépők bűvölik el a Budapest Táncfesztivál közönségét ebben az évben is. A fesztivál idei sztárvendége a Magyarországon először fellépő, San Francisco-i kortárs balett társulat, az Alonzo King LINES Ballet. Emellett a magyar táncélet kiválóságai, a Győri Balett, a Miskolci Balett, a Pécsi Balett valamint a Magyar Nemzeti Balett illetve a Szegedi Kortárs Balett és a Badora Társulat produkciói szerepelnek a Nemzeti Táncszínház által megszervezett eseménysorozatban.

mikor: február 20.-március 1.; hol: Müpa, Pesti Vigadó; további információ

február 21.

A Pulzus Vonósnégyes koncertje

A Pulzus vonósnégyest Rajncsák István és Mahdi Kousay alapította 1999-ben. 2002-től játszanak a jelenlegi felállásban: a primárius Pilz János, aki alapító tagként több mint 20 évet töltött a világhírű Keller vonósnégyesben, a 2. hegedű szólamát Lesták Bedő Eszter játssza. Mind a négyen a Budapesti Fesztiválzenekar művészei. Az est műsorán Beethoven G-dúr vonósnégyese, Fischer Iván Vonosnégyese és Haydn CIV. szimfóniája.

mikor: 19.30; hol: Festetics-palota; mennyi: 2500 Ft

február 22.

A Pannon Filharmonikusok és Baráti Kristóf

Gilbert Varga igazi világutazó karmester, alig van olyan sarka a glóbusznak, ahol még ne járt és vezényelt volna. John Adams alig húsz évvel ezelőtt bemutatott rövid darabja, a Short Ride in a Fast Machine a BBC Promson hatalmas sikert aratott, Samuel Barber Hegedűversenye pedig a műfaj legizgalmasabb múlt századi darabjai közé tartozik. Prokofjev Rómeó és Júliája pedig másik kontinens és másik világ.

mikor: 19.30; hol: Müpa; mennyi: 4500-6500 Ft; további információ

február 23.

Live Animation – A STUDIO 5 szerzői estje

2017. februári bemutatkozó koncertjük után új szerzői esttel jelentkeznek a Zeneakadémián a Studio 5 néven alakított zeneszerzőcsoport tagjai. Bella Máté, Kutrik Bence, Solti Árpád, Varga Judit és Virágh András Gábor annak a Ligeti György és Kurtág György nevével fémjelzett zenei tradíciónak az örökösei, mely Bartók Béla, Kodály Zoltán és Dohnányi Ernő után nemzetközi szintre emelte a kortárs magyar zenét. A Studio 5 szerzőinek célja, hogy ebből a hagyományból kiindulva olyan új zenei hangversenyeket hozzanak létre, melyek magas művészi színvonalon képeznek hidat tradíció és innováció, patina és progresszió között. Zenei szerepüket újrafogalmazva az alkotók arra törekszenek, hogy közelebb hozzák a kortárs zenét a fiatalabb közönséghez és minél többek számára tegyék élménnyé az általuk képviselt új zenei hangokat. A STUDIO 5 felkérésére a koncertre készül egy ambient jellegű videó.

mikor: 19.00; hol: Zeneakadémia; mennyi: 1900 Ft; további információ

február 24.

Andreas Ottensamer és a Kelemen Kvartett

Andreas Ottensamer

Otthon a Zeneakadémián című sorozatának februári hangversenyén a Kelemen Kvartett – a koncerteken szinte konstans tényezőt jelentő Brahms-kamaramű mellett – ezúttal Dvořák és Mozart egy-egy kompozícióját tűzi műsorára. A fináléban Brahms h-moll klarinétötöse is felcsendül, azzal a félig magyar származású Andreas Ottensamerral, aki a Berlini Filharmonikusok szólóklarinétosa, 2015-ös Brahms-lemezét pedig az Echo Klassik az év hangszeres felvétele elismeréssel díjazta.

mikor: 19.30; hol: Zeneakadémia; mennyi: 1400–5600 Ft; további információ

február 25.

Kortárs kamarazene Budapesti Fesztiválzenekarral

Vad és szelíd hangszerek, furfangos klarinétok, bánatos csellók, töprengő hárfák, megvadult lenhajú lányok szaladnak végig a Budapesti Fesztiválzenekar kamarakoncertjén, amely ezúttal Winkler Nóra és Topor Tünde képzőművészetbe is kitekintő, ráhangoló előadásával egészül ki.

mikor: 18.30 – ráhangoló képzőművészeti előadás; 19.45 – koncert; hol: BMC; mennyi: 3000 Ft; további információ

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!