Papageno Radio
- hirdetés -
Papagenda Sztárparádé – #Papagenda

Sztárparádé – #Papagenda

Világjáró magyar művészek ismét itthon játszanak, világsztár muzsikusok Budapestre érkeznek, de a heti koncertajánlóból a fiatal művészek és az ingyenes hangversenyek sem maradnak ki.

Ingyenes programok február 18. és 24. között

február 18.
18.00 Zeneakadémia X. terem – Razvaljajeva Anasztázia DLA-koncertje

február 19.
16.30 Zeneakadémia, Ligeti György Épület, 018 terem – A Budapesti Filharmóniai Társaság Dohnányi-korszaka eddig feltáratlan dokumentumok tükrében
19.00 Párbeszéd Háza – Fiatal művészek

február 20.
19.00 Zeneakadémia – Bartal Ágnes, Soós Zsófia és Farkasházi Dávid karvezetés MA diplomakoncertje

február 21.
11.00 Zeneakadémia Előadóterem – Rumy Balázs (klarinét) DLA-szigorlata
19.00 Régi Zeneakadémia Előadóterem – Jin Wook Seo zongorakoncertje

február 23.
18.00 Bartók Béla Emlékház – Villányi Dániel zongoraestje

Cziffra Fesztivál 2019

- hirdetés -

Idén negyedik alkalommal rendezik meg a Cziffra György zongoraművész emlékének ápolására létrehozott klasszikus zenei fesztivált. 2019-ben a MOM Kulturális Központ mellett a Zeneakadémia és a MÜPA, valamint új helyszínként az Óbudai Társaskör ad otthont a fesztiválnak, amelyen először szerepel az argentin sztártenor, José Cura. Eljön Isabelle Oehmichen zongoraművész, Massimo Mercelli fuvolaművész és fellép Miklósa Erika, valamint Lajkó Félix is. Koncertet ad Bogányi Gergely, Várdai István pedig első ízben áll színpadra Balázs János partnereként. A művészetet és a tudományt összekapcsoló események sorába illeszkedik a katarzisról szóló kerekasztal beszélgetés dr. Freund Tamás agykutatóval, Lackfi János költővel, Nagy-Kálózy Eszter színművésszel valamint Lukács Miklós és Balogh Kálmán cimbalomművészekkel. Sor kerül a Cziffra György Fesztivál Mesterkurzusára a Kroó György Zeneiskolában, ahol a mesterek Falvai Sándor, Dráfi Kálmán, Balázs János és Muza Rubackyte lesznek, de elindul a cigányprímás mesterkurzus is, melyet Sárközi Lajos vezet majd.

A Cziffra Fesztiválnak dedikált blogunkat hírekkel, érdekességekkel, beszámolókkal itt találja

Charles Dutoit, Fejérvári Zoltán, Komlósi Ildikó, Kovács István és a MÁV Szimfonikusok

- hirdetés -

Charles Dutoit, aki elmúlt nyolcvanéves, a világ leghíresebb karmesterei közé tartozik. Svájcban, Lausanne-ban született, Genfben tanult, és az ottani karmesterverseny megnyerésével indult fényes karrierje. Zürich és Bern után huszonöt évig volt a Montreali Szimfonikusok vezető karmestere, zeneigazgatóként működött Philadelphiában, a Francia Nemzeti Zenekarnál, a tokiói NHK Zenekarnál és a londoni Royal Filharmonikusoknál. Komlósi Ildikó a milánói Scala és sok más híres operaház színpadán énekelt, parádés előadásainak emlékét számos CD- és DVD-felvétel őrzi. Bartók Béla Kékszakállújának Judit szerepét több százszor adta elő, azt tartják róla, hogy az egész világon vele azonosítják a figurát. Fejérvári Zoltán néhány éve tűnt fel, és azóta sikert sikerre halmoz. Ezen a hangversenyen Mozart egyik utolsó, a legnagyobbak közül való zongoraversenyét játssza. Bartók Béla egyetlen operája a világ egyik öröktől fogva létező és mindig aktuális problémájának hatol a mélyére: létezik-e igazi, örökké tartó nő-férfi kapcsolat akkor is, ha a két ember emlékeinek mélyén titkok rejlenek? Ebben az évben ünnepeljük a Kékszakállú bemutatásának századik évfordulóját – különösen izgalmas lesz ezt a művet két nagyszerű magyar énekes és egy nemzetközi hírű, de a francia hagyományokon felnőtt karmester előadásában hallani. A különleges koncert február 21-én lesz a Müpában.

Ide kapcsolódik:
Hogyan találkozott Martha Argerich és Charles Dutoit? - Videó

Ponchielli: Gioconda

A francia és olasz stílus nagyszerű elegye hangzik el a grand opéra szinte minden lehetséges kellékével Almási-Tóth András rendezésében, amely egy utcai énekesnő sorsába enged bepillantást a 17. századi Velencében. A premier február 22-én lesz az Erkel Színházban, a címszerepet Sümegi Eszter énekli.

Ide kapcsolódik:
Sümegi Eszter: „Ha valakiből miattam vált zenekedvelő, akkor már megérte"

Világjáró művészek Zenebeszéddel

A Magyar Rádió Márványtermében február 19-én Szabadi Vilmos és Gulyás Márta előadásában hallható négy mű (Schubert: D-dúr szonatina D. 384, Prokofjev: f-moll szonáta Op. 80., Schubert: a-moll szonatina D. 385, Prokofjev: D-dúr szonáta Op. 94a.), a 6-os stúdióban február 22-én Chopintől Ellingtonig terjedő repertoárból válogat Gayer Mátyás és Bartha Mátyás a kétzongorás koncerten, február 23-án pedig Oláh Vilmos és Granik Anna előadásában hangzik el Franck A-dúr szonátája.

Ide kapcsolódik:
Thaiföldi szakmai szervezet ismerte el Oláh Vilmos munkáját

Dobszay Péter és a Szegedi Szimfonikusok

A fiatal karmester február 24-én a Müpában a Budapesti Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyen és a Bartók Világverseny legjobb japán szólistáit, Tomoki Sakatát és Ririko Takagit vezényli Beethoven Esz-dúr zongora-, valamint Brahms D-dúr hegedűversenyében.

Ide kapcsolódik:
Dobszay Péter: „Annyira átfogó szakma ez, hogy lehetetlen unatkozni benne"

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.