Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció India hangjai a Trafóban

India hangjai a Trafóban

Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei sorozatában először hallhatjuk a különleges, emberi énekhanghoz hasonló megszólalású vonós hangszert, a sarangit.

- hirdetés -

A sarangi nevű indiai vonós hangszer hangja megdöbbentően hasonlít az emberi hanghoz. Persze nem beszél, de sóhajt, nevet, sír, és ami a legfontosabb: énekel. Ezt a különleges, ugyanakkor kihalófélben lévő hangszert szólaltatja meg a színpadon Bharat Bhushan Goswami, aki a legendás Mathura városában született, ahol – az indiai történetírás szerint – Krisna is meglátta a napvilágot. Apja és nagyapja is elismert zenésze volt a híres Radha Rani templomnak. Az éneklés mellett kezdett el játszani a sarangi nevű, éneklő hangszeren.

- hirdetés -

Előbb Pandit Kanhaiya Lal tanította, majd a Benares iskola leghíresebb mestere Pt. Hanuman Prasad Mishra fogadott tanítványa lett. Egészen fiatalon az indiai klasszikus zenei rádió (All India Radio) zenészének szegődött, ahol a mai napig a legfoglalkoztatottabb sarangi előadó. Egyedülálló technikai tudásával és az érzelmek egész palettáját bemutatni képes játékstílusával hirdeti ennek az egyedi, bélhúros hangszernek a szépségét, abban a reményben, hogy a következő generációban is akad, aki továbbviszi ezt az évezredes hagyományt.

Sandeep Bhattacharya–tabla

Különlegesen tiszta megszólalása miatt azt mondják, hogy Sandeep-tablája tényleg beszél. A Benares stílust tanulta 15 éven keresztül mestere, Pandit Ishwar Lal Misra segítségével, de emellett a Farukhabad és az Ajrada stílust is elsajátította. Pakhawaj játékosként a világhíres Dagar család tagjait kísérte. Emellett számos más indiai ütőhangszeren is játszik, mint például adholak, a naal, a kanjeera, a ghatam vagy a morsing, ami leginkább a mi dorombunkra hasonlít.

Játsszon a Papageno.hu facebook oldalán és nyerjen páros belépőt a május 29-i előadásra! A helyes választ a játék facebook posztja alatti kommentben várjuk.

Kérdésünk:

Hol született Bharat Bhushan Goswami, napjaink egyik leghíresebb sarangi előadója?

  1. Mathura városában, ahol az indiai történetírás szerint Krisna is született.
  2. Udaipur városában, amit India Velencéjének is neveznek.
  3. Delhiben, ami a Föld egyik legrégebben lakott területe.

mikor: május 29. 20:00; hol: Trafó; további információk ide kattintva.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.