Papageno Radio
Kiállítás Tudj meg mindent Raffaello műveiről - Múzeum+ a Szépművészetiben

Tudj meg mindent Raffaello műveiről – Múzeum+ a Szépművészetiben

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Szépművészeti Múzeum különleges programja, a Múzeum+ Raffaello március 12-én 18 és 22 óra között várja a látogatókat.

PROGRAM

A rendezvény érvényes Múzeum+ jeggyel, vagy bérlettel látogatható. A nappali kedvezmények érvényesek az estére váltott belépők esetében is.

A soron következő márciusi esten is lehetőséget biztosítunk arra, hogy látogatóink állandó gyűjteményünk mellett időszaki, A Kelet vonzásában című kamarakiállításunkat is megtekinthessék külön kiegészítő jegy megvásárlása nélkül.

Az este folyamán helyszíni jegypénztárainkban is lehet belépőjegyet váltani az eseményre.

TAPAS- ÉS BORVARIÁCIÓK a Fine Art Bistro konyhájából

Kár lenne éhségre vagy szomjúságra hivatkozva idő előtt távozni a művészetek templomából. Két program között tartson egy kis szünetet. Hogy az esti múzeumi kalandozások még emlékezetesebbek legyenek, kapcsoljon be további érzékszerveket: kóstolja meg az ízletes tapasokat és tökéletes kísérőként ajánlunk hozzá egy pohár kiváló bort. Közben engedje, hogy a Custos Consor Régizene együttes muzsikája a reneszánsz Itáliába repítse

RÉGIZENE-KONCERT A CUSTOS CONSORT RÉGIZENE-EGYÜTTESSEL

Az együttes fontos szerepet tölt be a magyarországi régizene-életben. A régizene hiteles korhű, de napjaink igényeit is kielégítő előadásra törekszik. A sokszor elfeledettnek hitt hangszerek, mint a viola da gamba, a blockflöte, a középkori hárfa, vagy a lantok színesítik előadásaikat.

Repertoárjuk a kora reneszánsztól a barokk koron keresztül a klasszika baritonra és kamarazenekarra írt műveiig tart. Hangversenyeikről és felvételeikről több méltató kritika jelent meg; 2009-ben elnyerték a kőszegi Kamarazenekari Fesztivál kiemelt Nagydíját. Tagjai számos CD-felvételt készítettek a Hungarotonnal és más lemezkiadókkal. Koncerteztek már Magyarországon kívül Csehország, Németország, Ausztria, Svájc, Horvátország és India hangversenytermeiben. Szászvárosi Sándor viola da gamba-művész az együttes művészeti vezetője.

A historikus előadói gyakorlat képviselőjeként elsősorban a 15–18. század változatos zenei stíluskorszakainak előadására koncentrál. A Hungaroton Records gambaszólistája amellett, hogy rendszeresen koncertezik Európa-szerte, több régizene-együttes (köztük a Sonora Hungarica Consort, a Custos Consort régizene-együttes és a Sebastian Consort) alapítója. A budapesti Zeneakadémián, a Debreceni Egyetemen és a bécsi Zeneakadémián tanult, mesterképzését Lipcsében, a Hochschule für Musik und Theater Felix Mendelssohn Bartholdyban végezte. Nevéhez fűződik a magyarországi alap- és középfokú gambaoktatás elindítása.

Tagok:

Király Nóra – középkori hárfa, ének

Szászvárosi Sándor – viola da gamba

Tokodi Gábor – lant

További információk olvashatók a Custos Consort régizene-műhelyről és Szászvárosi Sándor munkásságáról ide kattintva.

Helyszín: Márvány Csarnok

18.00 MESÉL A MŰVÉSZETTÖRTÉNÉSZ – Tátrai Vilmos: Raffaello és a vatikáni Stanzák

II. Gyula pápa 1508-ban Raffaellót a Vatikánba hívatta és felkérte egy freskósorozat készítésére a pápai rezidencia, a vatikáni teremsor, a Stanzák közepes méretű termeibe. Minden munkáját hátrahagyva fogott munkához, hogy megfesse élete legnagyobb művét, az Athéni iskolát, amely a reneszánsz művészet egyik csúcsa…

Helyszín: Schickedanz-terem

19.00 MŰVÉSZETTÖRTÉNETI FILMKLUB

A művészet templomai – Raffaello: A festőfejedelemszínes, szinkronizált olasz ismeretterjesztő film, 90 perc, 2017

Rendező: Luca Viotto

Forgatókönyv: Laura Allievi

Főszereplők: Flavio Parenti, Angela Curri, Marco Cocci, Enrico Loverso, Vincenzo Farinella, Antonio Natali, Antonio Paolucci

Operatőr: Massimiliano Gatti

Vágó: Valentina Corti

Zene: Matteo Curallo

Producer: Federica Abaterusso, Roberto Andreucci, Francesco Invernizzi

A film a legkiválóbb reneszánsz mesterek egyikének, a művészettörténet egyik legmeghatározóbb alakjának, Raffaello Sanziónak állít emléket.

Raffaellót – aki Leonardo da Vinci és Michelangelo Buonarroti mellett a híres reneszánsz triád tagja volt – a kortársai és a későbbi generációk is csodagyereknek tekintették. Munkássága nemcsak hidat teremtett a reneszánsz és a manierizmus között, hanem a figuratív ábrázolást is példa nélküli magasságokba emelte.

Harmincnyolc Raffaello-művet és további hat, általa inspirált alkotást mutatnak be, többek között a urbinói Raffaello-ház, a firenzei Uffizi és a Vatikáni Múzeum műkincseiből válogatva. A nézőket olyan neves művészettörténészek kalauzolják végig a csodálatos helyszíneken, mint Vincenzo Farinella egyetemi tanár és Raffaello-szakértő, Antonio Natali, az Uffizi képtár korábbi vezetője és Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeum igazgatója.

A műelemzéseket és az alkotások páratlanul részletgazdag közeli felvételeit történelmi rekonstrukciók alapján készített rövid játékfilmbetétek színesítik, amelyek betekintést nyújtanak a művész mindennapjaiba és fontos életeseményeibe.

Helyszín: Schickedanz-terem

20.45 ÉLŐ MÚZEUMCAFÉ – Raffaello restaurátorszemmel

A Szépművészeti Múzeum állandó gyűjteményének részét képező, Esterházy-Madonnaként elhíresült, 1983-ban az évszázad műkincsrablásának áldozatául esett gúlakompozíciójú alkotását Raffaello még Firenzében tervezte, majd római tartózkodása kezdetén, 1508-ban festette egy fatáblára. Végül a Madonna alakját dolgozta ki teljesen, de a kép befejezetlen maradt. A kép történetéről, viszontagságairól és helyreállítási munkáiról beszélget Fáy András művészettörténész és  Gréczy Emőke a MúzeumCafé főszerkesztője.

20.30 MÚZIKA – Czutor és Madonna

Mit lát bele egy kortárs dal és szövegíró zenész a reneszánsz művész alkotásába? Milyen történet rajzolódik ki a modern trubadúr számára? Dalban mondja el. Zenélős-éneklős story telling Raffaello Esterházy Madonnája előtt, amely a Márvány Csarnok színpadán folytatódik 20.45-21.30 óra között. Helyszín: Európai művészet 1250-1600 c. kiállítás, XIX. terem; találkozás a kiállítás bejáratánál (I. em., középső üvegajtó)

20.45-től Márvány Csarnok

MEGÚJULT KIÁLLÍTÁSOK – TÁRLATVEZETÉSEK A KIÁLLÍTÁSOKBAN

 • 18.00 Szikora Patricia – Ideák, ideálok: Raffaello „athéni iskolája” ókori szemmel (Klasszikus ókor c. kiállítás)
 • 18.15 Kevély Flóra – Gesztusok és pózok az ókori Egyiptomban (Ókori Egyiptom c. kiállítás)
 • 18.30 Cser Judit– Grácia és harmónia Raffaello művészetében (Európai Művészet 1250-1600 c. kiállítás, XIX. terem)
 • 19.00 Nagy Árpád Miklós – Ókori művészet az ókor után; utak a reneszánszig (Klasszikus ókor c. kiállítás)
 • 19.15 Kevély Flóra – Gesztusok és pózok az ókori Egyiptomban (Ókori Egyiptom c. kiállítás)
 • 19.30 Lovass Dóra – Eszmény és valóság a Reneszánsz szobrászatban (Európai Szobrászat 1350-1800)
 • 19.30 Záray Szilvia – A tehetség a génekben van? – Ki volt Raffaello édesapja? (Európai Művészet 1250-1600. között c. kiállítás, XIII. terem)
 • 19.30 Cser Judit– Grácia és harmónia Raffaello művészetében (Európai Művészet 1250-1600 c. kiállítás, XIX. terem)
 • 20.00 Kálmándy Zita – Körtánc és más motívumok a reneszánsz kútkávákon (Reneszánsz Csarnok)
 • 20.30 Lovass Dóra – Eszmény és valóság a a Reneszánsz szobrászatban (Európai Szobrászat 1350-1800)
 • 20.30 Záray Szilvia – A tehetség a gének9ben van? – Ki volt Raffaello édesapja? (Európai Művészet 1250-1600 c. között c. kiállítás, XIII. terem)
 • 21.00 Kálmándy Zita – Körtánc és más motívumok a reneszánsz kútkávákon (Reneszánsz Csarnok)

KEZET RÁ!

A Szépművészeti Múzeum hazánkban elsőként nyújt lehetőséget arra, hogy a műtárgyak megismerésekor ne csak a látás, hanem a tapintás érzéke is főszerephez jusson. Az erre kiválasztott eredeti műtárgyak, pl. amulettek, egy szívskarabeusz vagy egy kanopuszfedél kézbevételekor a múzeum felkészített önkéntesei osztják meg ismereteiket a tárgyakról. A tárgyakat önkéntesek mutatják be, hetente előre meghirdetett időpontokban, az Egyiptomi gyűjteményben.

Helyszín: Egyiptomi gyűjtemény

MEGELEVENEDIK AZ ÓKOR a Klasszikus ókor kiállításban

Ókori személyek ruhájába és szerepébe bújt színészek mesélnek az antik kiállítás műtárgyairól, valamint a saját életükről és az adott korszakról.

 • 18.30 Találkozás egy bacchánsnővel (Manyasz Erika)
 • 19.30 Találkozás egy római szobrászmesterrel (Boros Ádám)

FOTÓSAROK – Legyél Te is Raffaello!

Kapj fel egy festőköpenyt, egészítsd ki egy fejfedővel, kapj a kezedbe egy palettát és ecsetet, majd pózolj a készülő művel!

A képet azonnal megoszhatod barátaiddal, sőt az egész világgal #Raffaellovagyok #múzeumplus #SzépművészetiMúzeum #szépmű

Helyszín: Román Csarnok 18.00–21.00

ÚTVONALTIPP – Reneszánsz párkapcsolati kalauz

A múzeum kiváló randi-helyszín, ezt mindenki tudja jól. A lenyűgöző terek és programok tervezésénél fontosnak tartottuk az első, vagy éppen sokadik randis látogatóinkat. Kimondottan számukra (és persze a többieknek) készítettük a következő útvonaltippet.

Sétálgatás közben, mielőtt beállna a kínos csend, beszélgessetek a képekről!

Katt a linkre és indulhat a szerelmi időutazás.

Promóció

X
X