Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok MuzsikAlkohol #SzárazNovember 8. – Napkirály Magyarországról

#SzárazNovember 8. – Napkirály Magyarországról

Tegnap volt a magyar opera napja, ünnepeljük hát e jeles alkalmat egy friss magyar operalkotással… Vajda János műve, A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása olyannyira kortárs opusz, hogy a bemutatójára is csak néhány hete került sor. De mit keres Budapesten a Napkirály?

- hirdetés -

A libretto alapja egyrészt a népszerű Molière komédia – az éles szemű olvasók rájöhettek, innen a cím első fele, a másik pedig Mihail Bulgakov darabja, Az őfelsége komédiása, Vajda János ezt a két szöveget dolgozta össze új operájában.

- hirdetés -

Nézzünk is meg egy részletet a Bulgakov darabból:

Vajda operája színház a színházban, Molière és színjátszó társulata éppen a A képzelt beteget adják elő, eközben a színész-drámaíró személyes tragédiáit éli, és XIV. Lajossal, a Napkirállyal egyezkedik a színfalak mögött. Emberi drámák a színen és a kulisszák közt, az előadás érdekessége, hogy a királyt maga az Operaház igazgatója, Ókovács Szilveszter – aki maga is énekes – játssza. Volt szerencsém látni a bemutató előadást, rendkívül szórakoztató est, de aki ismeri Vajda János operáit, az látatlanban is tudja, biztosan nem fog csalódni.

Az előadás még két alkalommal látható, itt találjátok a részleteket.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X