Papageno Radio
Blogok Operaház Puskin krími története újra az Erkel színpadán

Puskin krími története újra az Erkel színpadán

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Felújított koreográfiával és látványvilággal kerül vissza a Magyar Nemzeti Balett repertoárjára A bahcsiszeráji szökőkút. Az orosz balettirodalom kiemelkedő alkotását március 16-tól öt alkalommal láthatjuk az Erkel Színházban.

A Puskin elbeszélő költeményéből született táncművet a krími Bahcsiszerájban található Könnyek kútja ihlette – a történet szerint ott siratta Girej kán egykori szerelmét, Máriát. A művet először 1892-ben ültették át a tánc nyelvére, a ma ismert, Borisz Aszafjev zenéjére készült, Rosztyiszlav Zaharov-féle koreográfiát azonban csak 1934-ben mutatta be a leningrádi Akadémiai Opera és a Balett Színház.

A bahcsiszeráji szökőkút az 1950-es évek elején A diótörő, a Párizs lángjai és A hattyúk tava után negyedikként mutatkozott be szovjet balettmesterek interpretációjában Magyarországon. A premier előtti betanítást Zaharov személyesen irányította. A látványos és szenvedéllyel átitatott koreográfia a közönség és a táncosok körében is népszerű lett,

2005-ig szinte folyamatosan szerepelt a Magyar Nemzeti Balett repertoárján, Fülöp Zoltán díszleteivel és Márk Tivadar jelmezeivel.

Tizenhárom év után most új látvánnyal tér vissza az előadás. A koreográfia jobban közelít az eredeti, 1934-es változathoz, a díszleteket Fülöp Zoltán tervei alapján Kerekes Szilárd rekonstruálta, míg Rományi Nóra új jelmezeket tervezett a produkcióhoz. Máriát Felméry Lili és Tatiana Melnik, Zarémát Földi Lea, Sarkissova Karina és Tanykpayeva Aliya, Girej kánt Kekalo Iurii és a vendégként visszatérő Apáti Bence alakítja. Az előadásokon a Magyar Állami Operaház Zenekarát a francia karmester, Yannis Pouspourikas vezényli.

A bahcsiszeráji szökőkút 2018. márciusában öt alkalommal lesz az Erkel Színház műsorán. A 16-i premiert követően 18-án kétszer, majd március 22-én és 23-án játsszák.

A kalandot nem lehet elég korán kezdeni

Promóció

X
X