Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Purcell - Orfeo 30 Christoph Bernhard: Fürchtet euch nicht (Barokk Karácsony) – Zádori Mária a...

Christoph Bernhard: Fürchtet euch nicht (Barokk Karácsony) – Zádori Mária a 30 éves Orfeo Zenekarról

Miért jut ez eszembe a 30 éves jubileum kapcsán? Baráti beszélgetések során kiderült, hogy az 1983-ban készült lemez sok éven át volt a Vashegyi család karácsony estéjének kísérő zenéje, és meghatódva gondolok arra, hogy a hangom által már jelen voltam a tinédzser korú kisfiú életében. 2021-ben pedig egy kiforrott, professzionális, nemzetközi és a magyar zeneművészetben egyaránt elismert művészt és két, általa létrehozott, világszínvonalú együttest köszönthetünk ebben a jubileumi évben.

A 90-es évek közepétől már rendszeres szereplője voltam Vashegyi György koncertjeinek. Fiatal kora ellenére imponálóan precíz, felkészült muzsikust ismertem meg személyében. Csodák tudnak születni egy jól előkészített és kidolgozott darab előadásánál, amikor nagyszerű kollégák inspirálják az embert, ezzel tovább lendítve és emelve a zene szépségét.

Gyuri ennek az elemző munkának nagy mestere. Széleskörű műveltsége és szakmai tudása tette élvezetessé a próbákat, sok gondolatot ébresztve az előadóban. Szemben egy-két karmesterrel, üresjáratot nélkülöző, észszerűen kidolgozott próbarenddel érkezett, csalhatatlanul kiemelve a zeneileg kényes részeket, s ennek eredményképpen gyorsan tudtunk haladni a művek felépítésében.

Ide kapcsolódik:
„Az emberi kötődések zenekara” – Egy művész házaspár az Orfeo Zenekarról

A német és olasz darabok mellett kibővíthettem angol és francia repertoáromat. Lully, Rameau, Charpantier, valamint Purcell grandiózus alkotásait adtuk elő, ezért köszönettel tartozom. Legkedvesebb zenei élményeim közé tartozik Händel Theodora című oratóriuma, Fr. Tunder csodálatos egyházi zenéjének megismerése vagy J. Michael Haydn öt szoprán hangra írt alkotása a Der Kampf der Busse und Bekehrung, amely világpremier volt.

2005-ben a Fesztivál Színház avatása is a felejthetetlen emlékek közé tartozik, amikor Musica szerepét énekelhettem Monteverdi Orfeójában. Kipróbálhattam, milyen érzés igazi színházi produkcióban részt venni, s ennek megtapasztalása is Vashegyi György és a Purcell Kórus – Orfeo Zenekarhoz fűződik.

Zádori Mária
Zádori Mária – fotó: Nábrádi Szabolcs

Visszaemlékezésemből nem hagyhatom ki a Haydn Eszterházán Fesztivál és a Soproni Régi Zenei Napok koncertjeit, ahol a hely szelleme varázslatos hangulatot teremtett a csodálatos Haydn-misék megszólaltatásához. A Mindenható nagy ajándékának tekintem, hogy én, aki 1971-ben az ARS RENATA együttessel elkezdhettem a régizenét népszerűsíteni a hazai koncertéletben, a negyedik generációval is sok-sok éven át szoros munkakapcsolatot és barátságot ápolhattam, és 30 évi munkájuknak én is részese lehettem.

További sikeres munkát, szép feladatokat kívánok baráti szeretettel! Isten éltessen Benneteket még nagyon sokáig a zeneszerető közönség örömére!

Promóció

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.