Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Zenélő Budapest Széllel szálló zene a Millenárison

Széllel szálló zene a Millenárison

A Zenélő Budapest minikoncertjei, zenei programjai már évek óta jelen vannak a Millenáris Parkban, de az idén a Millenáris új részébe, a Széllkapu Parkba költöztek, a stéggel, pihenőpadokkal, függőkertekkel körülvett kis tó partjára. Augusztus végéig minden szombat délelőtt gyerekkoncertek és gyerek táncházi programok lesznek, vasárnap délutánonként pedig a Götz Nándor művészeti vezető által tervezett interaktív közösségi hangszerekkel barátkozhat bárki, akit megszólít a zenélés vágya.

- hirdetés -

A csaknem húsz éve megnyílt Millenárist Budapesten szinte mindenki ismeri – de vajon a múltját is? Ahol ma mesterséges tavak, táncszínház, koncerthelyszínek, tematikus játszóterek, kiállítási csarnokok vannak, ott valaha a Ganz Villamossági Művek kéményei ontották a füstöt. A Ganz a magyar ipartörténet szupersztárja volt, ami két bevándorlónak köszönhetően lett világhírű.

- hirdetés -

Ganz Ábrahám a 19. század közepén Svájcból jött Budára, és a közeli Bem József utcában nyitotta meg az első öntőműhelyét. Vasúti kerekeket, malomhengereket gyártott – no meg ágyúgolyókat a magyar szabadságharc hadseregének, amiért Haynau tábornok a szabadságharc leverése után hat heti börtönre ítélte. De ez sem törte meg a lendületét, és amikor 1867-ben meghalt, az ország egyik legjobb gépüzemét hagyta az utódjára, a zseniális mérnökre, Mechwart Andrásra, aki Bajorországból érkezett.

Margit körút (Mártírok útja), a Mártírok emlékműve (Kiss Nagy András, 1979.) az Ipari Minisztérium épülete mellett. Háttérben a mai Millenáris helyén a Ganz Villamossági Művek épületei 1980-ban - forrás: Fortepan / Hlatky Katalin-Főkert
Margit körút (Mártírok útja), a Mártírok emlékműve (Kiss Nagy András, 1979.) az Ipari Minisztérium épülete mellett. Háttérben a mai Millenáris helyén a Ganz Villamossági Művek épületei 1980-ban – forrás: Fortepan / Hlatky Katalin-Főkert

Ő alakította részvénytársasággá a vállalkozást, létrehozott egy elektronikai fejlesztésekkel foglalkozó részleget, és onnantól sorra jöttek az igazi nagy sikerek. Itt találta fel Zipernowsky, Bláthy Ottó Titusz és Déri Miksa 1884-85-ben a váltakozó áramú transzformátor rendszert, 1885-ben pedig megcsinálták az első transzformátort, ami a villamos áramot már nagy távolságra is képes továbbítani. Mondhatjuk, hogy itt született meg a 20. századi technológiák alapja.

Ide kapcsolódik:
Kövessétek a Zenélő Budapest programjait a Papageno új blogján!

1897-ben a cég átköltözött a mai Millenáris Park telkére, és néhány év alatt hatalmas gyárkomplexummá fejlődött.

Kandó Kálmán itt kísérletezte ki a vasutak villamos vontatásának módszerét.

Ettől kezdve a dinamók és transzformátorok mellett a Kandó-féle mozdony lett a gyár egyik fő terméke. A második világháborúban több bombatalálat érte, de 1945 után gyorsan helyreállították és az állam tulajdonába került. A szocialista Magyarország mintaüzeme lett, saját óvodája és iskolája volt a gyárban dolgozók gyerekeinek.

Millenáris - forrás: Zenélő Budapest
Millenáris – forrás: Zenélő Budapest

A rendszerváltás idején a nagy gyárakkal együtt ezt is privatizálták, majd felszámolták. De csak néhány évig állt üresen, mert az egész komplexumot átalakították kulturális negyeddé. A szennyezett talajt kicserélték, néhány épületet lebontottak, de az ipari műemlékké nyilvánított gyártócsarnokok megmaradtak, és új szerepet kaptak.

2002-ben megszületett a Millenáris Park.

A legelső országos sikerű programja ugyanebben az évben az Álmok álmodói kiállítás volt, világraszóló magyar felfedezések és találmányok 100 évnyi történetével, rendkívül szórakoztató és élményszerű eszközökkel. Ezután hosszú sikersorozat következett, a csarnokokban folyamatosan új programokat és állandó bemutatókat lehetett látogatni. Itt volt a Jövő Háza és a Csodák Palotája interaktív játszóház, a Láthatatlan kiállítás, az ország legnagyobb művészeti vásárává lett Art Market, sokáig a Millenáris adott otthont a fiatal designerek WAMP vásárának, ez volt a helyszíne minden évben a Nemzetközi Könyvfesztiválnak és sok gasztro eseménynek.

Az utóbbi években a kreatív szféra többféle módon is bekapcsolódott a park életébe, 2018 óta a Csodák Palotája helyén Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb startup központja és co-working irodája, a Millenáris Startup Campus működik. Az élménypark két legújabb szereplője a 2018-ban elkészült Nemzeti Táncszínház, amelyet Zoboki Gábor építész alakított át gyártócsarnokból látványos, sokoldalú kortárs színházzá.

Ide kapcsolódik:
Megnyílt a Nemzeti Táncszínház új épülete

Végül a Ganz-birodalom utolsó területei is eltűntek, a volt Ipari Minisztérium ormótlan tömbjével együtt, és 2020-ban elkészült a Széllkapu Park. A körút forgalmától és zajától elszeparált mesterséges táj, a digitális vízfüggöny mögött kialakított dombok, a tó, a cseresznyeliget és a park közepén a három látványos, Avatárba illő napelem-fa környezete egyszerre pihenő- és élménypark és felfrissíti, pihentet és feltölt. A Zenélő Budapest programsorozat hét éve abból a gondolatból indult ki, hogy a kultúra mindenkié. Ezen a helyszínen a zene, a tánc, és a zenében való „megmártózás” olyan természetes, mint levegőt venni.

A Zenélő Budapest programjait ide kattintva érhetők el.

A Széllkapu Park programjai pedig ide kattintva tekinthetőek meg.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!