Papageno Radio
Da capo Da capo, avagy ez történt a héten

Da capo, avagy ez történt a héten

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Vannak találkozások – művekkel, emberekkel, gondolatokkal -, amelyek meghatározóak, sőt akár egy életre is szólhatnak. A 2017. szeptember 18. és 24. közötti napok, az év 38. hete több inspiráló találkozásra adott módot és okot.

Thornton Wilder: A mi kis városunk című darabjának bemutatójára készül a Karinthy Színház. Ennek kapcsán beszélgettünk az igazgató-rendezővel, Karinthy Mártonnal, aki nem először foglalkozik a drámával. “A főiskola után, még gyerekként rendeztem meg először. Már akkor is megéreztem benne valami nagyon lényegeset az emberi életről. Mára ez élet-tapasztalássá lényegült bennem. Nem mindegy, hogyan élünk, milyen minőségben éljük meg az életünket. Talán ettől az ismerettől kap majd az előadás is valami különleges pluszt. Persze csak akkor, ha az egész társulat szemét sikerül felnyitnom az apróságok mélyén rejlő lényegire.”

Karinthy Márton: „Nem mindegy, hogy milyen minőségben éljük meg az életünket”

A Bartók Világverseny és Fesztivál örömre adhatott okot. A zsűri elnökeként Salvatore Accardo hegedűművész záróbeszédében kiemelte: hihetetlenül magas volt a színvonal, és a legnagyobb versenyek sorában tudja elhelyezni az első alkalommal megrendezett Bartók Világversenyt. Óriási értékként beszélt arról, hogy Bartók teljes szellemi örökségét gondozza a rendezvény. Kivételes helyzetnek és szerencsének nevezte, hogy a friss kutatási eredmények mindjárt kéz a kézben járhatnak az előadó-művészettel, és az új felfedezések beépülhetnek az előadó-művészeti kultúrába – idézte fel Vigh Andrea az elnök szavait, és hozzátette: a versenyzők izgalmasnak és érdekesnek találták, hogy ennyi Bartók-művel foglalkozhatnak, beszámolóik szerint maga a felkészülés is tartalmas és élményekben gazdag volt számukra.

Vigh Andrea szerint nagy siker volt a Bartók Világverseny és Fesztivál

A verseny harmadik helyezettje és több különdíjának nyertese, Langer Ágnes így nyilatkozott: “Bartók zenéje egyértelműen közel áll hozzám, de ez már a verseny előtt is így volt. Azon kívül, hogy biztosan a honvágyamat tudom kifejezni vele, engem nagyon visz magával a zene intenzív, rendkívül érzelem- és karakterdús természete.”

„Új élmény volt magyar közönség előtt játszani”

“Egy stabilan magas művészi színvonalú, független fesztivál létrehozása. Kezdettől csúcsminőségre törekedtünk, és ez ma sem kérdőjelezhető meg. Ezt garantáljuk, kicsit úgy, mint az instant Nescafé: talán nem a legeslegjobb, de mindig megbízhatóan magas minőségű. Ezt Szegeden is elismerik” – mondta az idén tizedik alkalommal megrendezendő Szent Gellért Fesztiválról Robert Christian Bachmann professzor.

Tervekkel tele

A MÁV Szimfonikusok évadnyitó koncertjének szólistája Mihaela Martin volt. A hegedűművésszel még a fellépés előtt beszélgettünk. “Nagyon megtisztelő volt Csaba Péter megkeresése, hiszen ez a zenekar évadnyitó koncertje. Csaba Péterrel nem egy időben, de mindketten tanítottunk a bukaresti zeneakadémián, így sokat hallottam róla, mígnem volt szerencsém megismerni is, hiszen a későbbiekben többször is adtam koncerteket, illetve tartottam mesterkurzusokat az általa alapított spanyolországi Encuentro de Música y Academia de Santander fesztiválon.”

Kihívás a szólistának, élmény a közönségnek

A Müpa idei évadának kiemelt figyelmet kapó művésze Szakcsi Lakatos Béla, aki október 1-jén koncertezik. Az este nem mindennapi élményt ígér. “Számokat írok erre az alkalomra, már van néhány új darab, és lesznek még újabbak. Meghívtam egy angol trombitást is, Gerard Presencernek hívják, fantasztikus muzsikus. Ő is többször fellépett már a Müpában, nemegyszer játszott magyarokkal is. Én is sokat dolgoztam vele régen. Rajta kívül a fiaimat is meghívom. Sohasem istápoltam őket, mert az az elvem, hogy istápolják csak ők magukat. Ne nekem kelljen őket segítenem, pusztán azért, mert én ismertebb vagyok. Játsszanak úgy, hogy saját magukért hívják meg őket. De most meghívtam mindkettejüket.”

Szakcsi Lakatos Béla: „A jazz-zenészek szeretik a Müpát”

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X