Papageno Radio
Da capo Mozgalmas napokat tudhat maga mögött a kulturális élet – heti hírösszefoglaló

Mozgalmas napokat tudhat maga mögött a kulturális élet – heti hírösszefoglaló

2019 tizenegyedik hetében a legnagyobb érdeklődésre azok a hírek tartottak számot, amelyekben beszámoltunk a kulturális és művészeti élet ünnepi kitüntetettjeiről, illetve a Kossuth- és Széchenyi-díjjal elismert alkotókról, előadókról, kutatókról.

A színház iránt érdeklődők számára március közepe fontos dátum: ekkor derül ki a Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramja, amelyet idén Gulyás Gábor esztéta, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója és Zalán Tibor József Attila-díjas író, dramaturg állította össze a 2018. március 1. és 2019. március 10. között bemutatott, magyar nyelvű színházi előadásokból. A válogatásban Gulyás Gábornak Mispál Attila Balázs Béla-díjas rendező, Zalán Tibornak pedig Csikós Attila író, publicista, dramaturg volt segítségére. Az alábbiakban Gulyás Gábor nálunk vezetett színházi naplójából vett idézetekkel ajánljuk a POSZT-ra válogatott előadásokat, amelyek listája a következő cikkünkben található.

Ide kapcsolódik:
Miért ezek a POSZT versenyelőadásai?

Maradjunk a színháznál, annak is a zenés változatánál!

A Floridai Nagy Opera Robert Xavier Rodríguez Frida című operáját R-Rated besorolással láttak el, azaz 17 éven aluliak csak szülői, vagy felnőtt kísérettel tekinthetik meg. „Szóval ez nem egy Traviata…” – fűzte hozzá az operaház. Szuggesztív, drogokkal és szexualitással kapcsolatos tartalmi elemek megjelenítése miatt kapott korhatár-besorolást az opera, melynek címszerepében a kolumbiai születésű Catalina Cuervo szoprán énekesnőt hallhatjuk majd.

Ide kapcsolódik:
Korhatáros besorolást kapott a Frida Kahlo életét bemutató új opera

Március 16-án indul a március 25-ig tartó Bach Mindenkinek fesztivált, amelynek keretében a koncerttermeken kívül aluljárókban, tereken, iskolákban, kórházakban és templomokban hallgathatják az érdeklődők Bach zenéjét. Ugyanezen a napon a 2012 óta Münchenben élő Kovalik Balázs rendezésében mutatja be a gießeni színház Georg Friedrich Händel Feltámadás című oratóriumát.

Kovalik Balázs nemrégiben a Presszó beszélgetések vendége volt, az erről készült felvételt Presszó blogunkban láthatták. A beszélgetéssorozatban a magyar művészeti és kulturális élet jeles képviselőit kérdezi Szemere Katalin. Ismerje meg többek között Fullajtár Andreát, Gálvölgyi Jánost vagy Csákányi Esztert! Érdemes követni a blogot: a beszélgetések vendégeit a Papageno olvasói ismerhetik meg először, és az esemény videofelvétele is nálunk debütál!

Kína legújabb operaháza Hongkongban nyílt meg. Építészeti kialakításakor a távol-keleti ország tradícióit és a modern kultúra elemeit szerették volna ötvözni. A ház egy 1037 és egy 200 fős teremmel rendelkezik, mely utóbbiban üzleti találkozókat és szakmai szemináriumokat is szerveznek majd.

A múzeumok világában jelentős magyar elismerés született. Global Fine Art Awards (GFFA) 2018 You-2 elnevezésű közönségdíját a Ludwig Múzeum nyerte a Permanens forradalom. Kortárs ukrán művészet című kiállításával, melynek kurátorai Alisa Lozhkina, Fabényi Julia és Konstantin Akinsha voltak.

Ide kapcsolódik:
A Ludwig Múzeum kiállítása nyerte a Global Fine Art Awards közönségdíját

A kortársból vissza a klasszikusokhoz, ráadásul egy olyan természet- és humántudományokban is jeleskedő tudóshoz, de alkotóművésznek sem utolsó, elméleti és gyakorlati szakemberhez, egyszóval: polihisztorhoz, akiről az idei év szól. Kiállításokkal, digitális programokkal, bélyegekkel és többek között egy Leonardo-festménnyel díszített kéteurós érme kibocsátásával emlékeznek meg a tudós művész halálának 500. évfordulójáról a Rómában bemutatott Leonardo-emlékév programja szerint.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!