Papageno Radio
- hirdetés -
Da capo Díjözön után, díjözön előtt? – heti hírösszefoglaló

Díjözön után, díjözön előtt? – heti hírösszefoglaló

2019 negyvenhatodik hetében díjat nyert a Fesztivál Akadémia Budapest imázsfilmje, belsőépítészeti díjjal ismerték el a szentendrei Ferenczy Múzeum kiállítását, és életműrekordok születtek a Virág Judit Galéria kortárs műveket kínáló árverésén. Egyiptomban törvényt hoztak: börtönbe kerülhet, aki felmászik a piramisokra, Velencében orosz anyagi segítségre is számíthatnak, de önkéntesek mentik az egyik legjelentősebb zenei archívum kincseit. Az International Classical Music Awards (ICMA) jelöltjeinek listájára került többek között a Fischer testvérek egy-egy felvétele, valamint a Hungaroton két kiadványa, de a Grammy-jelöltek között is van magyar operaénekes.

A hét blogja: Így készül: Lót – Szodomában kövérebb a fű 

A 2019 nyarán tragikusan fiatalon elhunyt Térey János nem sokkal halála előtt fejezte be utolsó, Lót – Szodomában kövérebb a fű című, Kovalik Balázs ötlete alapján az Örkény Színház felkérésére írt drámáját. Az előadást Kovalik Balázs rendezi, aki sok év után először állít színpadra prózai előadást hazai színpadon. Blogunkban a 2019. december 20-án bemutatandó előadás létrejöttét követjük végig.

- hirdetés -

Tíz fiatal tehetség vehette át a 2019-es Junior Prima díjat zeneművészet kategóriában. Az idei díjazottak között van Balázs Elemér György zongorista, Cseh Péter jazzgitáros, Csőke Flóra csellista, Dobszay Péter karmester, orgonista, Jenei Erzsébet hárfás, Korossy-Khayll Csongor hegedűs, Megyimórecz Ildikó operaénekes, Scheuring Kata fuvolista, Szokolay Ádám Zsolt zongorista és Tóth Kristóf hegedűs.

- hirdetés -

A zeneművészet kategória 2019-es Junior Primái – fotó: MTI

A Budapesti Fesztiválzenekar arról értesült, hogy a megszűnt taót kompenzálni hivatott többlettámogatásból 200 millió forintban részesül, amely az együttes esetében az utóbbi évek taotámogatás-átlagának kevesebb mint 50 százaléka. Mivel a BFZ a kompenzációban bízva, az előző évek átlagát alapul véve készítette el következő évadterveit, most csak úgy tudja stabil működését biztosítani, hogy azokból számos projektet elhagy. A zenekar a lemondott programok kiválasztásánál azt vette figyelembe, melyek azok az események, amelyek még ilyen késői időpontban is lemondhatók. A főváros azonban egyeztetést kezdett a Budapesti Fesztiválzenekar támogatásának ügyében.

A Flaccus Kiadó gondozásában vált elérhetővé Mohayné Katanics Mária: Válogatás Kodály kórusműveiből című kötetének új, javított és bővített kiadása.Énektanárok, kórusvezetők, énekkari tagok nap mint nap találkozhatnak Kodály kórusműveivel. Az ő betanítói, előadói munkájukat segíti a könyv, amelynek magyarázatai, elemzései, módszertani tanácsai nemcsak a kötetbe került, válogatott kórusművekhez alkalmazhatók, hanem egyéb darabok elemzésekor is. A művek kötetbe szerkesztésekor a 2017-ben elhunyt szerzőt az a szempont vezette, hogy különböző nehézségi fokú, illetve különböző eszmei-hangulati töltésű művekről essék szó, amelyek segítségével minél változatosabb zenei megoldások és karvezetői problémák mutathatók be.

Ide kapcsolódik:
Bővült a Katanics Mária megjegyzéseivel ellátott Kodály-kórusműveket tartalmazó kötet

Krasznahorkai László regénye, a Báró Wenckheim hazatér nyerte el az Amerikai Egyesült Államok egyik legismertebb irodalmi díját, a Nemzeti Könyvdíjat. És fontos elismerést kapott Christina Viragh, a magyar irodalom jeles fordítója.

Ezen a héten is jeles magyar alkotókkal készítettünk interjúkat. Bozsik Yvette-tel a János vitéz operettszínházi premierje kapcsán beszélgettünk. Farkas Róbertet a Zabolátlan lovaim nevű friss formációról kérdeztük, és bemutattuk Kis Róka Csaba festőművészt, akinek munkái húsbamarkolók, szemlélete pedig sokszor meghökkenti az embereket. Borzongatja a festés folyamatában rejlő totális csőd lehetősége, amikor pedig szélsőséges reakciókkal szembesül, látja, hogy a festményei működnek.

Kis Róka Csaba: You Can’t Kill Me (2019)

Nyár elején Magyarországra érkezett Gerald van der Wijngaart. A nagy múltú Holland Nemzeti Opera és Balett marketingmenedzsere a pécsi színházmarketing-konferencián tartott előadása után ellátogatott az Eiffel Műhelyházba is, ahol Heimberger Zsolttal, az Opera marketing osztályvezetőjével találkozott. Ott voltunk, amikor a két szakember eszmét cserélt.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.