Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap A császári „love story” helyszíne

A császári „love story” helyszíne

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A várost átszelő Traun partján, a híres Esplanade sétányon áll Ischl egyik kiemelkedően fontos, gazdag múltú épülete.

Eredetileg a Seeauer sószállító család lakó- és üzletháza volt. 1823 körül, miután Ischl a császári család kedvenc üdülőhelye lett, Zsófia főhercegnő és férje – Ferenc József szülei –megvásárolták első emeletét, hogy vendégeiket elszállásolhassák benne (ekkor még jóval szerényebb volt a császári villa, amelyet éppen Ferenc József esküvője apropóján nagyobbítottak meg jelentősebben). Aztán az egész Traun-parti ház szállodává alakult, ez lett a híres Hotel Austria.

1853. augusztus 16-án ebben az épületben ismerkedett meg személyesen Ferenc József és a 15 éves Erzsébet azon a teán, melyet Zsófia főhercegnő adott húga és lányai látogatásának alkalmából. A hölgyek hivatalosan Ferenc József születésnapjának köszöntésére jöttek Ischlbe és ebben az épületben volt a szállásuk. Mint tudjuk, Zsófia az idősebb hercegkisasszonyt, Helenét nézte ki fia feleségének és jövendő császárnénak, ám a fiatal császár másként döntött: meglátni és megszeretni Sissit egy pillanat műve volt, s az a pillanat e falak között történt…

Az épület 1989 óta Bad Ischl város múzeuma. Állandó kiállításán megismerkedhetünk a település történetével, különös tekintettel a “love story”-ra és folytatására, az eljövendő évtizedekre, amikor a császári család rendszeresen Ischlben töltötte a nyarakat. A szerelem ébredésének a „Verlobungszimmer” állít emléket.

Bemutatja a múzeum a környék népművészetét és paraszti kultúráját, beleértve a népzene és a népi színjátszás emlékeit. Olyan hangszereket láthatunk itt, mint az alpesi kürt, a pásztorkürt, a doromb. Megismerkedhetünk a környék népviseleteivel, táncaival. Az Ischl polgárosodását reprezentáló termekben a különféle egyletek sorában láthatjuk a helyi zenekarok, énekkarok tárgyait, fényképeit. A harmadik emeleten külön terem foglalkozik Ischl és a zenés színház, az operett kapcsolatával: képet kaphatunk a fürdőhelyen rendszeresen nyaraló zeneszerzőkről (Johann Strauss, Johannes Brahms, Kálmán Imre, Lehár Ferenc és mások), énekesekről (Richard Tauber, Alexander Girardi), színházi emberekről, de írókról, képzőművészekről is.

Girardi villája

Brahms alakját a belső udvaron egy mellszobor idézi, érdemes itt is megállnunk egy pillanatra. A szobrász, Leopold Petter (1850-1917) nem mindennapi figura lehetett! Szegény pincérfiúból nőtte ki magát vendéglátós nagyvállalkozóvá. Övé volt az ischli Rudolfshöhe étterem, majd a Habsburgerhof szálloda. Szabad idejében foglalkozott szobrászattal. Ráadásul egy osztrák vígjáték, majd a belőle készült operett főhőse lett. Ischlben találkozhatott vele Oskar Blumental színigazgató és író, s róla mintázta Fehér Ló című darabjának főhősét. A darabból népszerű operettet írt Ralph Benatzky, ősbemutatóján Alexander Girardi játszotta a szerepet… Úgyhogy Ischlben minden mindennel összefügg 🙂 Bár a Fehér Ló, amely egy fogadó neve, és szintén létezik a valóságban is, nem Ischlben van, viszont nem is annyira messze: St. Wolfgangban. Egyszer sorra kerítem azt is!

A kávéház, ahol Strauss, Kálmán és Lehár is törzsvendég volt

Bad Ischl városi múzeumának nyitvatartásáról és a jegyárakról egyaránt tájékozódhatunk előre.

Tipp: Érdemes a Lehár Ferenc emlékmúzeumba is szóló kombinált jegyet vásárolni!

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X