Papageno Radio
Címlap Bachnak megadatott, hogy emberként belelásson Isten országába

Bachnak megadatott, hogy emberként belelásson Isten országába

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Hogyan lehet megragadni az örökkévalóság egy szeletét? Erről szól az a rendhagyó elemzés, amelyet – példamutató módon – Dukay Barnabás és Ábrahám Márta jegyez. A kötetet Batta András mutatja be.

A zeneszerző és az előadóművész sajátos együttműködésének gyümölcse az a komplex élmény, amely tartalmazza Bach egyik felülmúlhatatlan remekének, a szóló hegedűre írott d-moll Partitának híres Ciaconna tételét olyan módon, hogy egyetlen pillantással foghatjuk át az egész építményt – hatalmas papírtekercs formájában – másrészt: zenetörténeti tényeken nyugvó, mélyen beleérző elemzést olvashatunk a könyvben, és mellékletként Ábrahám Márta tolmácsolásában, az elemzési koncepció szellemében felhangzik maga a Mű.

Bach-titkok nyomában

Engem mindenek előtt a fejtegetések spirituális jellege fogott meg (annyi egyéb, okoskodó, papírszagú, öncélú elemzés és zenetörténeti okfejtés után), vagyis a nagy mű – amelyet Bach első felesége halálán érzett megrendülésből komponált – lényege.

A szerzőknek sikerül a Ciaconna több éves, alázatos nyomon követése után közelebb hozni a felfoghatatlant, Johann Sebastian Bachot, akinek megadatott, hogy emberként belelásson Isten országába.

Új fejezet nyílik Bach szólóhegedűre írt műveinek megközelítésében

Most egy kulcslyuknyi nekünk is jut belőle. Feltétlenül ajánlom mindazoknak, akik aktív zenészként vagy befogadóként ezt az élményt keresik.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X