Papageno Radio
Blogok Bartók Plusz Maria Callas és Semmelweis Ignác áll az idei Bartók Plusz Operafesztivál fókuszában

Maria Callas és Semmelweis Ignác áll az idei Bartók Plusz Operafesztivál fókuszában

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Bartók A Kékszakállú herceg vára című operájának 100. évfordulója áll a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál 2018-as programjának középpontjában. Az idei operaünnep Maria Callas és Semmelweis Ignác alakját is megidézi.

Kesselyák Gergely fesztiváligazgató elmondta, a 2018-as fesztivál több ősbemutatót kínál, köztük egy amerikai és egy olasz kortárs zeneszerző munkáját. Az amerikai darab meglepő módon magyar vonatkozású: Semmelweis Ignác küzdelme ihlette, szerepében Szabó P. Szilvesztert láthatja a közönség. A Budapesti Operettszínház főigazgatója, Lőrinczy György hangsúlyozta, mekkora öröm a közös produkció kapcsán, hogy a fordítást Szabó T. Anna költő vállalta.

A halhatatlan dívát, Maria Callast megidéző A rivális című olasz vígopera – a Teatro Coccia di Novara vendégjátéka – történet a történetben, abszurd és izgalmas show: teli van szaftos anekdotákkal és mélyenszántó észrevételekkel az opera világáról.

Dr. Kriza Ákos, Kesselyák Gergely és Szörényi Levente – fotó: Vajda János

A klasszikus magyar rockopera, az István, a király a „csúcsra” ér a Bartók Pluszon – ahogyan Szörényi Levente fogalmazott. A mű bemutatójának 35. évfordulója alkalmából díszelőadáson, hangversenyváltozatban lesz hallható.

Jegyvásárlás a Bartók Plusz Operafesztivál programjaira itt lehetséges

A ritkán színre kerülő, A három narancs szerelmese című Prokofjev-operát a Zágrábi Nemzeti Opera társulata hozza el Miskolcra. Az Ezrek operája programban egy Mozart-klasszikus, Don Giovanni mai hangszerekre átírt változatát mutatja be a fesztivál Miskolc emblematikus helyszínén, az Avasi kilátónál. A RockGiovanni című darab rendezője a sajátos szemléletmóddal színre állított előadásairól ismert Vlad Troickij, aki új megvilágításba helyezi a mozarti mondanivalót a kőszínház falain kívül. A Bartók Plusz Operafesztivál kiemelt hangversenyprogramjában ismét Miskolcra érkezik az I Musici di Roma, zárógáláján Sümegi Esztert a Pannon Filharmonikusok kísérik. A friss Kossuth-díjas szoprán elmondta, öröm visszatérnie 2006 után a fesztiválra, ahol a gálát jutalomjátéknak érzi.

Sümegi Eszter – fotó: Vajda János

A bartóki örökség ápolására külön is hangsúlyt fektető fesztivál számára különleges év a 2018-as: száz évvel ezelőtt, 1918-ban mutatta be a Magyar Királyi Opera Bartók egyetlen operáját. Az ősbemutató centenáriumán az operafesztivál a Kékszakállú 100 programmal – Michał Znaniecki világhírű rendező operarendezésével, Gastón Solnicki díjnyertes Kékszakállú filmjével és a Kékszakállú 100 című kortárs képzőművészeti kiállítással – tiszteleg Bartók korszakos géniusza előtt.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X