Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Bartók Plusz Maria Callas és Semmelweis Ignác áll az idei Bartók Plusz Operafesztivál fókuszában

Maria Callas és Semmelweis Ignác áll az idei Bartók Plusz Operafesztivál fókuszában

Bartók A Kékszakállú herceg vára című operájának 100. évfordulója áll a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál 2018-as programjának középpontjában. Az idei operaünnep Maria Callas és Semmelweis Ignác alakját is megidézi.

- hirdetés -

Kesselyák Gergely fesztiváligazgató elmondta, a 2018-as fesztivál több ősbemutatót kínál, köztük egy amerikai és egy olasz kortárs zeneszerző munkáját. Az amerikai darab meglepő módon magyar vonatkozású: Semmelweis Ignác küzdelme ihlette, szerepében Szabó P. Szilvesztert láthatja a közönség. A Budapesti Operettszínház főigazgatója, Lőrinczy György hangsúlyozta, mekkora öröm a közös produkció kapcsán, hogy a fordítást Szabó T. Anna költő vállalta.

- hirdetés -

A halhatatlan dívát, Maria Callast megidéző A rivális című olasz vígopera – a Teatro Coccia di Novara vendégjátéka – történet a történetben, abszurd és izgalmas show: teli van szaftos anekdotákkal és mélyenszántó észrevételekkel az opera világáról.

Dr. Kriza Ákos, Kesselyák Gergely és Szörényi Levente – fotó: Vajda János

A klasszikus magyar rockopera, az István, a király a „csúcsra” ér a Bartók Pluszon – ahogyan Szörényi Levente fogalmazott. A mű bemutatójának 35. évfordulója alkalmából díszelőadáson, hangversenyváltozatban lesz hallható.

Jegyvásárlás a Bartók Plusz Operafesztivál programjaira itt lehetséges

A ritkán színre kerülő, A három narancs szerelmese című Prokofjev-operát a Zágrábi Nemzeti Opera társulata hozza el Miskolcra. Az Ezrek operája programban egy Mozart-klasszikus, Don Giovanni mai hangszerekre átírt változatát mutatja be a fesztivál Miskolc emblematikus helyszínén, az Avasi kilátónál. A RockGiovanni című darab rendezője a sajátos szemléletmóddal színre állított előadásairól ismert Vlad Troickij, aki új megvilágításba helyezi a mozarti mondanivalót a kőszínház falain kívül. A Bartók Plusz Operafesztivál kiemelt hangversenyprogramjában ismét Miskolcra érkezik az I Musici di Roma, zárógáláján Sümegi Esztert a Pannon Filharmonikusok kísérik. A friss Kossuth-díjas szoprán elmondta, öröm visszatérnie 2006 után a fesztiválra, ahol a gálát jutalomjátéknak érzi.

Sümegi Eszter – fotó: Vajda János

A bartóki örökség ápolására külön is hangsúlyt fektető fesztivál számára különleges év a 2018-as: száz évvel ezelőtt, 1918-ban mutatta be a Magyar Királyi Opera Bartók egyetlen operáját. Az ősbemutató centenáriumán az operafesztivál a Kékszakállú 100 programmal – Michał Znaniecki világhírű rendező operarendezésével, Gastón Solnicki díjnyertes Kékszakállú filmjével és a Kékszakállú 100 című kortárs képzőművészeti kiállítással – tiszteleg Bartók korszakos géniusza előtt.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.