Papageno Radio
Címlap Világpremier, szoboravatás és egy új Judit - Ez volt az év 46....

Világpremier, szoboravatás és egy új Judit – Ez volt az év 46. hete

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az év negyvenhatodik hetében többek között sor került Kurtág György első operájának bemutatójára, megjelent az Érdi Tamás életét feldolgozó kötet és egy különleges kóruspedagógia módszerről is beszámoltunk.

November 12-én, Doráti Antal halálának 30. évfordulója előtt egy nappal tartották a II. Nemzetközi Doráti Antal Karmesterverseny gálakoncertjét a Vigadóban. A Vásáry Tamás vezette nemzetközi zsűri döntése alapján az első díjat a tajvani Cheng Henry Hao érdemelte ki.

Cheng Henry Hao nyerte a Doráti Antal emlékének szentelt karmesterversenyt

A Fészek Művészklubban november 12-én adták át a 2018. évi Ágai Karola és Szendrey-Karper László Emlékérmet.

Fontos elismerést kapott Sümegi Eszter operaénekes

Halas Dórával, a Soharóza kórus vezetőjével annak kapcsán találkoztunk, hogy hamarosan bemutatja az általa kifejlesztett KOMP-ot, azaz kollektív komponálási módszert az Európai Kórusszövetség következő, Törökországban megrendezendő éves gyűlésén

Halas Dóra: „Az összhangot nem uniformizálással, hanem odafigyeléssel lehet létrehozni”

November 15-én került a boltokba az „Akinek a madarak is Chopint énekeltek” című, az egyik kivételesen izgalmas hazai muzsikus-sorsról, Érdi Tamás történetéről szóló kötet, amelyet a leghitelesebb szemtanú, a zongoraművész édesanyja, Érdi Márta vetett papírra.

Megjelent az Érdi Tamás élettörténetét bemutató kötet

Még ugyanezen a napon tartották Kurtág György (92) első operájának ősbemutatóját a milánói Scalában. A Fin de Partie című művében Samuel Beckett azonos című drámáját, A játszma végét zenésítette meg a szerző. A kétórás zenemű a miniatúrák mesterének tartott Kurtág György leghosszabb alkotása.

Ma tartják Kurtág György első operájának ősbemutatóját a milánói Scalában

Interjút közöltünk Horváth Zoltán rendezővel, aki november 14-én, 90. születésnapja után néhány hónappal hunyt el.

Horváth Zoltán: „Úgy érzem, sikeresen kiálltam a próbatételeket”

Beszámoltunk róla, hogy november 21-én, Dmitrij Hvorosztovszkij halála első évfordulójának előestéjén avatják fel a művésznek emléket állító szobrot a moszkvai Helikon Opera aulájában.

Moszkvában avatják fel Dmitrij Hvorosztovszkij mellszobrát

Végül hírt adtunk arról a palermói Kékszakállú előadásról, amiben Vajda Gergely vezényletével debütál majd Schöck Atala.

Bartók Kékszakállújában debütál Schöck Atala

Promóció

X
X