Papageno Radio
Címlap Öt éven keresztül követhette a közönség Gaudenzio Ferrari remekművének megújulását

Öt éven keresztül követhette a közönség Gaudenzio Ferrari remekművének megújulását

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Alexandriai Szent Katalin mártíromságát ábrázoló mű az észak-itáliai Gaudenzio Ferrari egyik legjelentősebb kései alkotása, amely újra hajdani fényében látható több év után a milánói Brera képtárban.

A 2014 őszén megkezdett restaurálás előrehaladását a látogatók is nyomon követhették a műhely átlátszó üvegfalainak köszönhetően. A nagyméretű táblára (331 x 210 cm) olajjal festett mű 1540–1543 körül készült a milánói Sant’Angelo templom Gallarati kápolnája számára.

Gaudenzio Ferrari: Szent Katalin mártíromsága, 1540–1543 körül, restaurálás előtt és után,
Pinacoteca di Brera, Milánó © 2019 Pinacoteca di Brera

A festmény később magántulajdonba, végül 1829-ben az olasz képtárba került. A restaurálást a fából készült hordozó meggörbülése következtében lepattogzó pigmentek, továbbá a többszöri átfestés és lakkozás alatt eltűnő eredeti színek indokolták. A teátrális jelenet középpontjában térdelő félmeztelen lány a felülről karddal közeledő angyalra pillant. Így tesznek a körülötte álló izmos férfiak, valamint a jobb oldali emelvényen ülő babérkoszorús császár és tarka ruhás kísérete is.

Ide kapcsolódik:
Honnan ered a babérkoszorú, és kik viselik még ma is?

A hagyomány szerint az egyiptomi hajadon többszöri kérésre sem volt hajlandó feladni hitét, ezért a 4. század elején az uralkodó lefejeztette, miután kerékbetörése csodás módon meghiúsult. Az éles pengékkel ellátott kínzóeszköz a szent attribútumává vált, gondoljunk csak a Szépművészeti Múzeumban őrzött Bernardino Luininek tulajdonított képre, amelyen a kerék, mint a ruhára hímzett dísz jelenik meg.

Gaudenzio Ferrari: Mária születése, 1541–1543 körül, Pinacoteca di Brera, Milánó © 2019
Pinacoteca di Brera

Gaudenzio Ferraritól az olasz képtárban további két művet őriznek az 1540-es évek elejéről, Szent Anna és Joachim történetét elbeszélő freskókat, továbbá Mária születése oltárképet. Ez utóbbin és a Szent Katalin mártíromsága című alkotáson is felfedezhető a közép-itáliai manierizmus hatása.

A milánói festmény restaurálásának eredményeiről és a mű jelentőségéről március elején tartott konferencián számoltak be a szakemberek. Az érdeklődők az eseményhez kapcsolódó kiscsoportos műhelybejáráson is részt vehettek.

Promóció

X
X