Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Baltikum Ünnepi terek, sötét humor és tallinni tányérhús – Elkezdődött a 12. Észt...

Ünnepi terek, sötét humor és tallinni tányérhús – Elkezdődött a 12. Észt Hét

Észt filmek, irodalom, konyhaművészet, nyelv és képzőművészet. A március 14-én észt nyelvleckével elkezdődött 12. Észt Hét április 8-ig sokféle kulturális programmal várja az érdeklődőket Budapesten, Szegeden és Debrecenben.

- hirdetés -

Az Észt Hét alatt öt egész estés film és két animációs válogatás lesz látható a budapesti Művész moziban, a szegedi Megálló Közösségi Házban, valamint a debreceni MODEM-ben. A filmek tematikája változatos, ám közös bennük, hogy a rendezők a legsötétebb dolgokban is találnak valami humort, ami az észtekre oly jellemző. A március 21-én, a budapesti Művész moziban ingyenesen megtekinthető nyitófilm, Az ifjú elvtárs egy kislány szemszögéből mutatja be az 1950-es években Észtországot uraló szovjet diktatúra ellentmondásait és titkait.

- hirdetés -

Jelenet Az ifjú elvtárs című filmből – forrás: Észt Intézet

A gyilkos / A szűz / Az árnyék című szkeccsfilm három női sorsot jelenít meg különböző időszakokban, felhasználva az észt folklór, a kisrealizmus, valamint a fantázia elemeit; a Rodeo – Egy vad ország megszelídítése című dokumentumfilm az első szabad észt választások körüli hisztériát idézi fel; a Megszoksz vagy megszöksz egy váratlanul apává vált fiatal férfi szülővé érését követi nyomon; a Hétköznapi misztika című dokumentumfilm pedig egy idős pap életének utolsó időszakát öleli fel, mely tele van kételyekkel. Az Észt Hétről nem maradhatnak ki az animációk sem: míg a kicsiket a népszerű Mirjam-sorozat várja Debrecenben, addig a nagyok egy abszurd, fekete humorral teli rövidfilmes válogatást láthatnak Budapesten és Szegeden. Az ifjú elvtárs és a Megszoksz vagy megszöksz budapesti vetítésein közönségtalálkozó lesz a filmek rendezőivel.

ÉSZT HÉT // ESTONIAN WEEK 2019 from Észt Intézet on Vimeo.

Március 22-én, a FUGÁ-ban Kristina Norman észt művésznő nyitja meg az Ünnepi terek című kiállítását, amely a különböző eszmék megjelenéséről és használatáról szól eltérő terekben, időbeli és ideológiai kontextusban. A tárlat április 8-ig tekinthető meg.

Kristina Norman – Ünnepi terek című kiállítása

Hamarosan megjelenik Kätlin Kaldmaa észt írónő Izlandon nincsenek lepkék című regénye Segesdi Móni fordításában a Gondolat Kiadónál. Az Észt Hét március 26-i dupla könyvbemutatóján Karafiáth Orsolya beszélget a szerzővel a Nyitott Műhelyben. A beszélgetést követően dedikálásra is lehetőség lesz. Ugyanazon az estén egy másik nemrég megjelent észt regény magyar kiadásának is örülhetnek az olvasók. Viivi Luik A béke hetedik tavasza című regénye a Magyar Napló kiadónál jelent meg Jávorszky Béla fordításában. A bemutatón a fordítóval Ircsik Vilmos beszélget.

Az Észt Intézet és a Pluralica 2011-ben indította el breviáriumsorozatát, hogy kortárs észt irodalmat csempésszen a hazai olvasók életébe. Az Irodalom Éjszakáján, március 28-án a Postamúzeumban mutatják be a Mudlum breviáriumot, melyet ajándékba kapnak az esemény látogatói. Az esten Martin Márta színésznő a Katicabogarak éve című novellát olvassa fel, amely egy család három nemzedékének nőalakjait vázolja fel tenger-, boróka- és szénaillatban.

A Kazimír Bisztróban március 24-ig észt konyhával várják a vendégeket, akik belekóstolhatnak a tradicionális észt ételekbe. Lesz többek közt kapros lazacleves, tallini tányérhús és ízletes túrótorta erdei bogyókkal.

A részletes program itt olvasható.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!