Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Giargiana Hitler-bajusszal köszöntötte fel a holokauszt-túlélő nagymamát

Hitler-bajusszal köszöntötte fel a holokauszt-túlélő nagymamát

A mintegy félórás Kis diktátor című rövidfilmet (2015) Nurith Cohn rendezte, középpontjában a Holokauszt-emlékezet, az öregkor, valamint a családon belüli kulturális és generációs konfliktusok állnak. A rendező a jeruzsálemi Maaleh Film School növendéke, amely képzései között a hagyományos filmrendező és forgatókönyvíró szak mellett a videó-terápia és az ortodox nők számára kialakított program is megtalálható.

- hirdetés -

A film nemcsak címében, hanem számos jelenetben felidézi és újraértelmezi Charlie Chaplin fogkefebajszos diktátorát. A Jeruzsálemben élő vallásos történelemprofesszor, Yossi Kleinmann Benito Mussoliniről tart előadást –  nem túl sok sikerrel. Tekintélyt parancsoló kisugárzásra vágyik, azonban a hallgatóin túl a családtagjai is átnéznek rajta. Igazi papucsférj, aki némán tűri felesége parancsolgatását, egy csettintésre takarít, tereget és leviszi a szemetet. Még abba is zokszó nélkül beletörődik, amikor a kocsiban kedvenc Schubert-dalát átkapcsolják izraeli popzenére.

- hirdetés -

A film ingyenesen megtekinthető ide kattintva.

Egyik hétvégén felesége nagyanyjának, Gerdának kilencvenedik születésnapjára készülődnek. Yossi borotválkozás közben karizmatikus diktátorok helyébe képzeli magát, és olyannyira belefeledkezik a játékba, hogy nem veszi észre a szombat bejövetelét. A rokonság megpróbálja rávenni, hogy vágja le Hitler-bajuszát, mert frászt hoz a holokauszt-túlélő nagymamára, azonban a férfi nem hajlandó megszegni a vallási előírásokat.

Emanuel Cohn a történelemprofesszor, Yossi Kleinmann szerepében a Kis diktátor című filmben
(2015) © 2019 Copyright Atlanta Jewish Film Festival

A férfi végül családi nyomásra szuperhősös ragtapasszal leragasztja bajszát és csatlakozik az ünneplő társasághoz. Az abszurd jelenet kapcsán eszünkbe juthatnak a francia Bajusz (2005) című filmdráma vagy az azonos című izraeli rövidfilm (2013) főszereplői, akik szintén arcszőrzetük miatt kerülnek bizarr helyzetekbe.

Az előtérben Ruth Geller a nagymama, Gerda szerepében a Kis diktátor című filmben (2015) © 2016
University of Southern California School of Cinematic Arts

Nurith Cohn filmjének további jeleneteiből kiderül, hogy a Jekke[1] nagymamához különösen közel áll a több nyelven beszélő esetlen férfi. Vele tudja a német irodalom és nyelv iránti szeretetét megosztani, és berlini gyerekkorának éveit újra átélni. Ezután kérdés hogyan fogadja Oma Gerda, amikor Yossi a langyos köszöntőbeszéd közepén, amelyre szinte senki sem figyel, egyszer csak letépi magáról a ragtapaszt. Menten elájul vagy a döbbenettől mozdulni sem tud? Örök életére megsértődik a tiszteletlen férfira, hogy ilyen szörnyű emlékeket idéz fel benne? A család le akarja állítani Yossit, azonban a nagymama nem engedi és kéri a férfit, hogy folytassa…

[1] A Jekke kifejezést ma a német származású zsidókra használják Izraelben.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!