Papageno Radio
Címlap A pécsi dzsámi, ahol a kerengő dervisek tanultak

A pécsi dzsámi, ahol a kerengő dervisek tanultak

Pécs, Rákóczi út 2.

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Rákóczi út és a Garay utca által határolt háromszögben, a Rákóczi útról megközelíthetően áll Jakováli Hasszán pasa dzsámija és a hozzá épült minaret. A 16. század második felében emelt együttes a legépebben megmaradt magyarországi török egyházi építmény.

A négyzet alaprajzú dzsámi kupolája kívül nyolcszögű, belül kör keresztmetszetű dobon ül. Az épület falát szimmetrikusan elhelyezkedő szamárhátíves ablakok tagolják.

Azért sorolhatjuk be a zenei emlékhelyek közé, mert a dzsámihoz a török időkben derviskolostor és főiskola is tartozott. Ez egyike volt a Pécsen található hat török kolostornak, ám Evlia Cselebi (1611-1687) török világutazó szerint valamennyi közül a legkiválóbb és legjelesebb. Ő az 1660-as években fordult meg itt. Leírása szerint a Jákováli Hasszán pasa alapítványát képező intézmény a mevlevi derviseknek, azaz a táncoló derviseknek volt a kolostora. Ennek megfelelően zene- és táncoktatás is folyt benne.

Evlia Cselebi feljegyzéseiben a következőket olvashatjuk:

„Mevlánai Rumi kolostora, mely Irem kertjéhez hasonló rózsaligetben és ergaváni pálmaligetben fekszik; midőn a fülemülék itt a dervisfuvola hangját és ütemeit hallják, ők is elkezdik fülemüle-nyögdécselésüket, úgy, hogy ez minden hallgatónak lelkét elbájolja.

Táncolótere (mejdán-i szemakháneszi), zenészek gyülekező helye, Mesznevi olvasók helye és szószéke, valamint művészi, rácsozatos, felosztott gyülekező helyei vannak, melyek leírására és elmondására gyenge a nyelv.

Hetenkint kétszer van e kolostorban dervistánc, amikor az ég kerekéhez hasonló körforgást végeznek. Külső háremjében hetven-nyolcvan szobácska van. […] Ez a kolostor Haszán pasa dsámijával összefüggésben van, ezért az öt imaidőt végző jó barátai mind a kolostorba jönnek és ott szórakozva, vígan vannak.”

Hasonlatával, hogy az igazi fülemülék csak utánozni próbálják a felhangzó fuvolaszót, bizonyára az itteni muzsikálás nagyon magas színvonalát próbálta érzékeltetni…

Maga a dzsámi a belső terében kiállított tárgyak révén, amelyek a Török Köztársaság kormányának ajándékai, egy működő török templom térélményét nyújtják. Falán néhány helyen sikerült feltárni az eredeti falfestést.

Ide kapcsolódik:
Gül baba rózsákkal övezett türbéje Buda egyik legszebb panorámapontja - Galéria

A műemlék ma múzeumként látogatható. Falitárlókban török fegyverek, kerámiák, díszes rézedények, textilek tekinthetők meg, tablók mutatják be a török-magyar harcokat és Mohamed próféta életét. A galérián az egyik tárlóban zenével kapcsolatos emlékek is láthatók.

Mi pedig nézzünk mai, de nyilván az ősi hagyományt felelevenítő táncoló derviseket:

Források:

Csorba Csaba: Pécs. Bp. Panoráma, 1983
Kolta János: Pécs. Bp. Panoráma, 1975
Evlia Cselebi török világutazó magyarországi utazásai 1660-1664 Bp. Gondolat, 1985
Nagy János Ádám–Ledniczky Lívia: Pécsi séták. Alexandra, 2009

Promóció

X
X