Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Ahol a legnagyobb orosz zeneszerzők nyugszanak

Ahol a legnagyobb orosz zeneszerzők nyugszanak

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az orosz kultúra nagyjai, így az Orosz Zenei Fesztivál fókuszában levő zeneszerzők előtt nem csupán a koncerttermekben vagy a lakásaikból kialakított múzeumokban tiszteleghetünk. Ha Moszkvában vagy Szentpéterváron járnak, mindenképp látogassanak el két temetőbe.

Októberben második alkalommal rendezik meg az Orosz Zenei Fesztivált. A Szabó Marcell zongoraművész által alapított fesztivál idén hat orosz zeneszerző, Csajkovszkij, Muszorgszkij, Prokofjev, Glinka, Rimszkij-Korszakov, Szkrjabin munkásságát öleli fel különleges, művészeti szempontból felépített tematikával. A koncerteknek Budapesten a Zeneakadémia, a Szent István-bazilika és az Orosz Kulturális Központ, Debrecenben pedig a Kölcsey Központ és a Református Nagytemplom ad otthont.

A fesztivál részletes programjait ide kattintva, a fesztiválblogot pedig itt, illetve a Facebook-oldalon lehet követni, jegyek is ezeken a felületeken rendelhetők. A Papageno különszámban jelenteti meg az Orosz Zenei Fesztivál programját, melyet a kiemelt helyeken megtalál az érdeklődő közönség augusztustól.

A moszkvai Novogyevicsi-temetőt az azonos nevű kolostor mellett 1898-ban nyitották meg. Ide temették többek között Prokofjevet és Szkrjabint.

A szentpétervári Tyihvini-temető a Nyevszkij proszpekt egyik végén található. Az Alekszandr Nyevszkij-kolostor körül az első temetőt 1717-ben nyitották meg, a 19. század első negyedében pedig bővítették azzal a területtel, ahol a korszak kulturális életének legjelesebb képviselői nyugszanak. Itt találjuk Glinka Berlinből hazahozott hamvait, de emlékezhetünk Csajkovszkijra, Muszorgszkijra, Rimszkij-Korszakovra, illetve az Ötök többi tagjára is.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X