Papageno Radio
- hirdetés -
Kiállítás Állati művészet - 2019 kedvenc múzsái és muzsikusai

Állati művészet – 2019 kedvenc múzsái és muzsikusai

A természetjáróknak bizonyára nem mondunk újat azzal, hogy muzsikával bizony nem csupán a koncerttermekben találkozhatunk. Az állatvilág zeneisége az egyik legkülönlegesebb jelenség, ami sokféle művészeti ág képviselőit megihleti. Íme, néhány megfigyelés és alkotás 2019-ből, melyet az állatoknak köszönhetünk.

- hirdetés -

Papageno és Papagena duettje 56 kismadár előadásában? Ez nem mese! Mozart, aki madárrajongó hírében állt, bizonyára most rettentő boldog lenne.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Hallotta már 56 különböző kismadár előadásában Papageno és Papagena duettjét?

Tudósok rámutattak, hogy a bálnák éneke az egyik legkifinomultabb kommunikációs eszköz az állatvilágban. A kutatók szerint az állatok bemutatják egymásnak dalaikat, és új dallamokat tanulnak egymástól.

Egy elbűvölő rövid animációs film készült az erdő mélyén élő kisállatokról, amint egy Bellini-operát adnak elő a teliholdnál.

Ide kapcsolódik:
Az erdő állatai éjjel Bellini-operát énekelnek – Videó

Vajon hogyan énekel Stravinsky csalogánya és milyen az állatok dala lekottázva? Az MTA doktora, Fekete Sándor György vezetett minket a különleges zenebirodalomba az OpeRandi blog egyik bejegyzésében.

Ide kapcsolódik:
Az erdei madaraknak is megvan a saját zenei repertoárjuk – Videó

Puccini vezeti a tehenek zenei toplistáját, a kutyák között is vannak Carusók, a patkányok pedig a legintelligensebbnek bizonyulnak, mert képesek megkülönböztetni egymástól Beethoven és Stravinsky zenéjét, tudtad?

Ide kapcsolódik:
Zoomuzikológia, avagy Mozart és a madarak - Videó

John James Audubon kitanulta az állatpreparálás fortélyait, de ő volt az is, aki talán először „gyűrűzött” madarakat. Elhatározta, hogy egy nagyobb szabású projektbe fog: összegyűjti és megfesti Amerika minden madárfaját.

Ide kapcsolódik:
Egy tengerész, aki lefestette Amerika összes madárfaját

Az IKEA ezen a tavaszon tollas és páncélos szomszédaink kényelmére is gondolt, és persze ránk is, hogy a teraszon, madárcsicsergést vagy denevérszuszogást hallgatva kíséreljük meg összerakni például a legújabb szerzeményünket.

Ide kapcsolódik:
Újrahasznosított kreativitás és friss madárcsicsergés - állatlakokat készített az IKEA - Galéria

A dalos ökörszem kétségtelenül tökéletes alanya bármilyen madárének-vizsgálódásnak, nem véletlenül hívják így. Különösen hangos és dallamos énekét számos legenda örökítette meg. Hadd halljuk!

Ide kapcsolódik:
Hallotta már a dalos ökörszem jazz-szerű énekét? – Videó

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.