Papageno Radio
- hirdetés -
Zene Miklósa Erika, minden idők legfiatalabb Éj királynője 50 éves

Miklósa Erika, minden idők legfiatalabb Éj királynője 50 éves

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas koloratúrszoprán operaénekes-nő 50. születésnapját már a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjaként ünnepelheti. Szinte minden műfajban és stílusban kipróbálta már magáta, igen sokoldalú művész, amely már a szegedi konzervatóriumi évei alatt is jellemezte: zenei tanulmányai mellett még az orvosi egyetem angol nyelvű előadásaira, a bölcsészkarra és az egyetem színjátszó körébe is eljárt.

- hirdetés -

Miklósa Erika 1970-ben született Kiskunhalason. Sportolónak készült, hiszen szülei is azok voltak, de egy baleset következményében le kellett mondania az atlétikáról, és érdeklődése a zene, az éneklés felé irányult. Hangjára gimnazista korában figyelt fel Madai Lilla énektanár, így kezdett el magánórákra járni, napi szinten gyakorolni.

- hirdetés -

Felvették a szegedi Liszt Ferenc Konzervatóriumba – ahol a négyéves képzést mindössze két év alatt el is végezte Berdál Valéria növendékeként. Közben a Magyar Állami Operaház egyik nyilvános meghallgatásán előadta az egyetlen áriát, amit akkor ismert, Mozart Varázsfuvolájából az Éj királynőjét. Legnagyobb meglepetésre felvették, és így az Operaház

minden idők legfiatalabb magánénekese lett 19 évesen.

1990-ben, mindössze húsz évesen Papagenaként debütált az Erkel Színházban, majd sorra kapta a legnagyobb koloratúrszoprán szerepeket.

Első külföldi fellépése 1992-ben, Brüsszelben volt, Hamari Júlia meghívásának köszön-hetően. Nemzetközi karrierje ezek után gyorsan ívelt felfelé. Még ebben az évben Mannheimben mutatkozott be A varázsfuvola Éj királynőjének szerepében, amellyel csakhamar meghódította a világ összes jelentős színpadát Londontól Párizsig, Münchentől New Yorkig.

Ő lett a legkeresettebb művész ebben a szerepben, amelyet mára több mint ötszázszor énekelt.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola konzervatóriuma után 1996-ban külföldön képezte magát: előbb a philadelphiai Academy of Vocal Arts, majd a milánói Scala ösztöndíjasaként. 1999-ig tagja volt a Magyar Állami Operaháznak, és addig szoprán szerepek egész sorát énekelte el és énekli azóta is: A denevér Adéljától a Rigoletto Gildáján keresztül a Szöktetés a szerájból Constanzajáig. Folyamatos meghívásoknak tesz eleget, és számos exkluzív gálakoncert főszereplője. 2004-től állandó fellépője a New York-i Metropolitannek. A fajsúlyos szerepek mellett előszeretettel szerepel vígoperákban is, de szívesen kalandozik a musical, az operett világába is; 2014 óta a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató verseny zsűrielnöke.

A 2015-2016-os szezonban a West Side Story Mariájaként, a Hunyadi László Gara Máriájaként láthatták a nézők a Magyar Állami Operaházban. A Traviata főszerepében pedig 2016-ban, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon debütált. Emellett az évad másik fontos pillanata számára a pályafutásának 25. évfordulójára rendezett jubileumi koncert volt az Erkel Színházban.

 

Szívén viseli az egészséggel, a sporttal, a jótékonysággal és tehetséggondozással kapcsolatos ügyeket is, 2011-ben az önkéntesség magyarországi nagykövete volt, 2012-ben Nemzetközi Fair Play díjat kapott. 2013-ban, amikor Los Angelesben énekelt, átrepült New Yorkba, hogy lefussa a maratont. „Megcsináltam a karrierem, ám mindvégig sportoló maradtam. Mindegyik előadás olyan, mint egy verseny, amit meg kell nyernem, vagy legalábbis a legjobbat kihozni magamból!” – vallja a művésznő.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.