Papageno Radio
Címlap Férfiakból álló klasszikusbalett-társulat alakult

Férfiakból álló klasszikusbalett-társulat alakult

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A koronavírus-járvány miatti karanténnak számtalan dolgot köszönhetünk, köztük a ballet22 nevű San Franciscó-i, csak férfiakból álló balett-társulat megalakulását. Az alapítók, Roberto Vega Ortiz és Theresa Knudson mindketten balettművészek.

Az ötletet egy nyári videó adta, amelyen Roberto Vega Ortiz klasszikus spicc-cipőben táncolt, és amit az Instagramra töltött fel #maleballerinas, azaz férfi ballerinák hashtaggel. A hashtag virálissá vált, és a világ számos pontjáról egyre több spicc-cipőben vagy tütüben táncoló profi balettművész férfi osztott meg magáról videót. Roberto Vega Ortiz társulatalapítási ötletét lakótársa, az üzleti diplomával is rendelkező balerina, Theresa Knudson támogatta, így jött létre kettejük vezetésével a ballet22, amelynek jelenleg nyolc táncos és két koreográfus tagja van.

Közülük többen léptek fel a Les Ballets Trockadero de Monte Carlo, azaz a Trocks előadásaiban, de a ballet22-ben nem különböző vicces neveken és még viccesebb álönéletrajzok mögé bújva, erős, már-már parodisztikus sminkben lépnek színpadra, hanem saját néven és saját koreográfiákkal.

Ide kapcsolódik:
A kamuprofilokból álló balett-társulat

A ballet22 azzal a céllal jött létre, hogy a balettművészet lehetőségeinek a határait feszegesse, olyan klasszikus és kortárs produkciókat mutasson be, amelyek a normatív genderhagyományt megtörik. A társulat működési alapelveit a testalkati, nemi és faji megkülönböztetés ellenében, az inkluzivitás értékei mentén fektették le.

Decemberben léptek föl először, az előadást online közvetítették. Íme a bemutatkozó videó:

Promóció

X
X