Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Házassági évfordulójukon díjazták Kurtág Györgyöt és Mártát

Házassági évfordulójukon díjazták Kurtág Györgyöt és Mártát

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Ma 91 éves Kurtág György zeneszerző, és ugyancsak ezen a napon ünnepli 70. házassági évfordulóját. Zongoraművész feleségével, Mártával együtt kapják a Borletti-Buitoni Trust (£30,000) díját kiemelkedő zeneművészeti tevékenységükért, valamint hosszú és fáradhatatlan zenei együttműködésükért. Az elismerés egyúttal Franco Buitoninak (1934-2016) is emléket állít, aki feleségével, Ilariával együtt 2002-ben hozta létre a Borletti-Buitoni Trust-ot (BBT).

Ilaria Borletti Buitoni, aki a BBT kurátorával, Mitsuko Uchidával együtt utazott Budapestre a díj átadására, így nyilatkozott: „Franco, a férjem, tavaly augusztusban hunyt el. 2002-ben közösen hoztuk létre a BBT-t azzal a céllal, hogy segítsük a fiatal, tehetséges zenészeket karrierjük kibontakoztatásában. A kezdetektől nagy öröm volt számunkra, hogy számíthattunk alapító kurátorunk, és egyben Franco jó barátja, Mitsuko Uchida művészeti útmutatására és véleményére. Ezzel a különdíjjal férjem egész életét átívelő zene iránti szeretetének és támogatásának szerettem volna emléket állítani és Mistukónál megfelelőbb embert nem is találhattam volna, hogy a díjra érdemes művészt javasoljon.” Misuko Uchida hozzátette:

„Intenzív, rejtélyes, sötét, túlvilági és bensőséges – ezek a kifejezések jutnak eszembe Kurtág György zenéje kapcsán. Ő maga inspiráló és szenvedélyesen őszinte ember, a zenéjén mindazonáltal átsüt a mély szeretet. Ez talán a feleségével, Mártával való rendkívüli kapcsolatának megnyilvánulása.

Aki hallotta a Kurtág házaspárt négykezest játszani, tudja, hogy mire gondolok. Mindenki ismeri Kurtág Györgyöt, a nagy zeneszerzőt, akit mindig elkísér Márta, a kiváló zongoraművész. Együtt élik a zenét.

Hallgassa meg ön is az említett felvételt!

A Franco Buitoni-díjat tehát Kurtág György és Kurtág Márta kapják. Megtiszteltetés számunkra, hogy az elismerést 70. házassági évfordulójukon és a zeneszerző 91. születésnapján nyújthatjuk át. Mindannyian nagyon szerencsések vagyunk, én különösen, amiért ismerhetjük a Kurtág házaspárt és zenéjüket.”

A BBT először 2003-ban ítélt oda díjakat, azóta pedig már több mint 100 zenészt és együttest támogatott a világ minden tájáról. Bár a díj eredetileg a fiatal tehetségek támogatására jött létre, idén a Kutrág házaspár művészileg és emberileg is együtt töltött kerek jubileuma méltó módon írta felül a papírformát.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X