Papageno Radio
Intermezzo Büszkeségeink 2017-ben – 3. rész

Büszkeségeink 2017-ben – 3. rész

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A magyar zenészek idén is bizonyították tehetségüket – hazánkban és a határokon túl egyaránt. A feltörekvő fiatalabb korosztályok eredményeit már sorra vettük, folytassuk a sort a sikeres harminc felettiekkel!

Kállai Ernő – Díjkiosztó ünnepséggel zárult a második Cziffra Fesztivál a Zeneakadémián: Kállai Ernő hegedűművészt Tehetség-díjjal tüntették ki. A fesztivál szervezői kiemelten fontos feladatként kezelik a tehetségkutatást, hiszen maga Cziffra György is számos fiatal művészt indított el a pályán.

Varga Judit – Bartók Béla születésének 136. évfordulóján adták át a Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjakat. Azokat a művészeket tüntették ki, akik a zenei élet fejlődését szolgálják, és Bartók szellemiségét is őrzik. A díjazottak egyike Varga Judit zeneszerző volt, aki már szólózongoristaként és kamarazenészként is bizonyította tehetségét.

Vincze Balázs – A Pécsi Balett igazgatója, Vincze Balázs kapta a 2012-ben elhunyt Seregi László emlékét őrző koreográfusdíjat, melyhez egy felkérés is párosul az Operaház részéről: egy koreográfia megalkotására kérik a következő évadban.

Nyitrai Tamás – A Magyar Állami Népi Együttes prímása, Nyitrai Tamás vehette át a Halmos Béla-vándordíjat, melyet minden évben egy olyan zenésznek ítélnek oda, aki Magyarországon és a határokon túl is aktív, elkötelezett munkát folytat. A díjazott egy éven át használhatja a mesterhegedűt, melyet Barbadossa János készített Halmos Bélának.

Boldoczki Gábor – Echo Klassik díjjal tüntették ki Boldoczki Gábor trombitaművészt. A hangszeres szólisták kategóriájában, Oriental Trumpet Concertos című lemezével érdemelte ki a nemzetközi elismerést.

Balatoni Sándor, Gyöngyösi Levente, Tóth Péter – Három magyar kórusmű is elnyerte az Európai Kórusszövetség díját. A capella kategóriában Balatoni Sándor férfikarra írt Cantate Dominóját és Tóth Péter nőikarra készült, Mesedoboz című darabját díjazták,
Gyöngyösi Levente pedig a hangszerkíséretes kategóriában győzött Jubilate Deo című szerzeményével, melyet nőikarra, két hegedűre és kis ütőhangszerekre komponált.

Virágh András Gábor

Virágh András Gábor – Második alkalommal nyerte el Virágh András Gábor az Istvánffy Benedek-díjat, melyet minden évben egy fiatal alkotónak ítél oda a Magyar Zeneszerzők Egyesülete. Virágh ezúttal Sinfonietta című zenekari kompozíciójával érdemelte ki az elismerést, 2015-ben Femme Fatale című operáját díjazták.

Promóció

Stream és színház

X
X