Papageno Radio
Intermezzo Megszűnhet Venezuela első számú szimfonikus zenekara

Megszűnhet Venezuela első számú szimfonikus zenekara

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Simón Bolívar Szimfonikus Zenekar, ismertebb nevén El Sistema tagjainak harmada készül otthagyni zenekari posztját az országban kialakult belpolitikai helyzet miatt.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy az együttes művészeti vezetője, Gustavo Dudamel egyre elkeseredettebb és egyre keményebb hangú véleményt fogalmaz meg a Venezuelát érintő válságról, aminek köszönhetően nemkívánatos személynek nyilvánította őt a kormányon levő Maduro-rezsim.

Dudamel: „A demokráciát nem lehet kizárólag a kormány igényeinek kielégítésére építeni”

Júliusban a spanyol El País napilapnak írt egy véleménycikket arról, milyen fontosak számára a demokrácia értékei és az emberélet, amelyből egyre több veszik el teljesen értelmetlenül. A venezuelai belpolitikai helyzet azóta sem látszik megoldódni, a folyamatosan tartó tüntetések során pedig már a zenekar egyik tagja is életét vesztette.

Hegedűvel ment tüntetni, repkedtek körülötte a Molotov-koktélok

Az együttes 120 tagjából a napokban 40 ember jelentette be, hogy inkább elhagyja az országot, minthogy a jelenlegi, tarthatatlan körülmények között folytassák a művészi munkát. A döntésüknek csak egyik oka, hogy a fizetésük alig éri el a 10 dollárt. Az ország zenekari szövetsége úgy véli, hogy ha a zenészek valóban külföldön, más zenekaroknál vállalnak pozíciót, attól még nem fog megszűnni az El Sistema, hiszen tudják majd fiatalokkal pótolni a hiányt. Hogy lesznek-e koncertjei a zenekarnak, nem lehet tudni, a belátható időn belül tervezett turnékat azonban lemondták.

Gustavo Dudamel bár a megtorlástól tartva nem teszi be a lábát hazájába, (munkája a Los Angeles-i Filharmonikusokhoz köti), továbbra is kiáll zenekara mellett.

(Via elpais, slippedisc)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X