Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Megszűnhet Venezuela első számú szimfonikus zenekara

Megszűnhet Venezuela első számú szimfonikus zenekara

A Simón Bolívar Szimfonikus Zenekar, ismertebb nevén El Sistema tagjainak harmada készül otthagyni zenekari posztját az országban kialakult belpolitikai helyzet miatt.

- hirdetés -

Korábban már beszámoltunk róla, hogy az együttes művészeti vezetője, Gustavo Dudamel egyre elkeseredettebb és egyre keményebb hangú véleményt fogalmaz meg a Venezuelát érintő válságról, aminek köszönhetően nemkívánatos személynek nyilvánította őt a kormányon levő Maduro-rezsim.

Dudamel: „A demokráciát nem lehet kizárólag a kormány igényeinek kielégítésére építeni”

- hirdetés -

Júliusban a spanyol El País napilapnak írt egy véleménycikket arról, milyen fontosak számára a demokrácia értékei és az emberélet, amelyből egyre több veszik el teljesen értelmetlenül. A venezuelai belpolitikai helyzet azóta sem látszik megoldódni, a folyamatosan tartó tüntetések során pedig már a zenekar egyik tagja is életét vesztette.

Hegedűvel ment tüntetni, repkedtek körülötte a Molotov-koktélok

Az együttes 120 tagjából a napokban 40 ember jelentette be, hogy inkább elhagyja az országot, minthogy a jelenlegi, tarthatatlan körülmények között folytassák a művészi munkát. A döntésüknek csak egyik oka, hogy a fizetésük alig éri el a 10 dollárt. Az ország zenekari szövetsége úgy véli, hogy ha a zenészek valóban külföldön, más zenekaroknál vállalnak pozíciót, attól még nem fog megszűnni az El Sistema, hiszen tudják majd fiatalokkal pótolni a hiányt. Hogy lesznek-e koncertjei a zenekarnak, nem lehet tudni, a belátható időn belül tervezett turnékat azonban lemondták.

Gustavo Dudamel bár a megtorlástól tartva nem teszi be a lábát hazájába, (munkája a Los Angeles-i Filharmonikusokhoz köti), továbbra is kiáll zenekara mellett.

(Via elpais, slippedisc)

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.