Papageno Radio
Intermezzo Rekordbevétel a párizsi operaházban, a közönségnek csak az ötöde külföldi

Rekordbevétel a párizsi operaházban, a közönségnek csak az ötöde külföldi

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

2014 óta vezeti az francia főváros dalszínházát Stéphane Lissner, a ház pedig a tavalyi évben történelmi jegybevételt érte el. A több mint 23 milliárd forintnyi összeg azonban így is csak a Palais Garnier és az Opéra Bastille részleges felújítását teszi lehetővé – számol be a Le Figaro.

Az Opéra de Paris a rendkívül magas, átlagosan 91,4 %-os kihasználtságnak köszönheti az eredményeket, valamint annak, hogy a szponzori támogatások az előző évhez képest 13,2%-os növekedést mutattak, közel 5 milliárd forintnak megfelelő euró értékben. Utóbbi egyébként némileg kompenzálja a költségvetés 45%-át kitevő, az elmúlt években folyamatosan csökkenő állami támogatás hiányát. Fontos tény, hogy összes, 840.378 nézőnek mindössze a 23 %-a volt külföldi.

Ókovács Szilveszter: „Nem az elődeinket kell követni”

2014-es kinevezése óta Stéphane Lissner folyamatosan igyekszik a fiatal közönséget is megnyerni az opera számára, aminek érdekében bevezette a 40 év alattiak számára fenntartott kedvezményes jegyeket, a premier előtti előadásokat pedig a 28 év alattiak mindössze 10 euróért tekinthetik meg, valamint elindult az ún. 3e Scène, az opera digitális csatornája. Stéphane Lissner egy nyilatkozatában arról számolt be, hogy az intézmény önfinanszírozási kapacitása lehetővé teszi, hogy egyes felújításokat is elvégezhessenek.

8 érdekesség a Palais Garnier-ről, Párizs operapalotájáról

Az idei 2018-2019-es szezont kettős évforduló jegyében tartják, az Opéra Bastille 30 éves, az dalszínházat pedig 350 évvel ezelőtt, 1669-ben alapította XIV. Lajos – akkor még Királyi Zeneakadémia néven.

Promóció

Stream és színház

X
X