Papageno Radio
Intermezzo Egy igazi régi stílusú maestro

Egy igazi régi stílusú maestro

Brieg (ma Brzeg) városában született 1927. július 18-án Kurt Masur, aki számtalan együttest dirigált, de pályája legjelentősebb munkái a lipcsei Gewandhaus, a New York-i és a Londoni Filharmonikusok élén születtek.

Zongorázott, orgonált, csellózni tanult és ütős hangszereken is játszott, de egy egészségügyi probléma 16 éves korában kettétörte előadói karrierjét. Zeneszerzést és  vezénylést Lipcsében tanult. Közel harminc évig vezette a Gewandhaus Zenekart, és a város békés forradalmi eseményeiben is részt vett.

Lipcse Kurt Masurra emlékezik

Kurt Masur erősen hitt abban, hogy a zene képes gyógyítani. Művészi-közéleti szerepvállalásai közé tartozik a német újraegyesítés alkalmából dirigált IX. szimfónia, a szeptember 11-i terrortámadás áldozataira emlékezve pedig Brahms Német requiemjét vezényelte.

Fontos volt számára a zenei örökség, a Mendelssohn Múzeum felújításában jelentős szerepet játszott, később a Nemzetközi Mendelssohn Alapítvány elnöke lett, mindemellett a fiatal zenészek támogatását, oktatását is kiemelten kezelte.

Doodle Kurt Masur 91. születésnapjáraDoodle Kurt Masur 91. születésnapjára

Parkinson-kórban szenvedett, 2015. december 19-én hunyt el Greenwichben. Szerte a világon elismerték, számtalan kitüntetés birtokosa volt a Lipcse díszpolgára címtől a Francia Becsületrendig. 91. születésnapján a Google is tisztelgett előtte.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!