Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Egy igazi régi stílusú maestro

Egy igazi régi stílusú maestro

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Brieg (ma Brzeg) városában született 1927. július 18-án Kurt Masur, aki számtalan együttest dirigált, de pályája legjelentősebb munkái a lipcsei Gewandhaus, a New York-i és a Londoni Filharmonikusok élén születtek.

- hirdetés -

Zongorázott, orgonált, csellózni tanult és ütős hangszereken is játszott, de egy egészségügyi probléma 16 éves korában kettétörte előadói karrierjét. Zeneszerzést és  vezénylést Lipcsében tanult. Közel harminc évig vezette a Gewandhaus Zenekart, és a város békés forradalmi eseményeiben is részt vett.

Lipcse Kurt Masurra emlékezik

Kurt Masur erősen hitt abban, hogy a zene képes gyógyítani. Művészi-közéleti szerepvállalásai közé tartozik a német újraegyesítés alkalmából dirigált IX. szimfónia, a szeptember 11-i terrortámadás áldozataira emlékezve pedig Brahms Német requiemjét vezényelte.

Fontos volt számára a zenei örökség, a Mendelssohn Múzeum felújításában jelentős szerepet játszott, később a Nemzetközi Mendelssohn Alapítvány elnöke lett, mindemellett a fiatal zenészek támogatását, oktatását is kiemelten kezelte.

Doodle Kurt Masur 91. születésnapjáraDoodle Kurt Masur 91. születésnapjára

Parkinson-kórban szenvedett, 2015. december 19-én hunyt el Greenwichben. Szerte a világon elismerték, számtalan kitüntetés birtokosa volt a Lipcse díszpolgára címtől a Francia Becsületrendig. 91. születésnapján a Google is tisztelgett előtte.

Promóció

Mit keres a fizikus a múzeumban?

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X